Header Ads

Κορονοϊός- ΠΟΥ: 4.100 νεκροί την ημέρα στην Ευρώπη- πέθαναν 120.000 σε έναν μήνα

Έκκληση η Ευρώπη να περάσει από τη φάση της «αντίδρασης» στη φάση της «σταθεροποίησης» όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού απηύθυνε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε,

Όπως υπογράμμισε, τον προηγούμενο μήνα «είχαμε προειδοποιήσει πως επιπλέον μισό εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να χαθούν κατά τις αρχές του 2022, εκτός και αν προβούμε επειγόντως σε δράση...ένας μήνας πέρασε και επιπλέον 120.000 άνθρωποι πέθαναν, και η περιοχή έχει προσθέσει άλλα 10 εκατ. κρούσματα στον απολογισμό της. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ένας στους δέκα ανθρώπους στην περιοχή της Ευρώπης θα έχει περάσει λοίμωξη Covid-19, επιβεβαιωθείσα εργαστηριακά. Ενώ το τέλος του έτους και η εορταστική περίοδος πλησιάζουν, οι αναφερόμενοι θάνατοι λόγω Covid-19 έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, κοντά στους 4.100 την ημέρα, διπλασιασμός από τους 2.100 όπου βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο του 2021, και αθροιστικά οι θάνατοι που έχουν αναφερθεί από Covid-19 ξεπέρασαν τα 1,5 εκατομμύρια για τις 53 χώρες στην περιοχή μας, μόλις δύο εβδομάδες πριν».

Όπως πρόσθεσε, οι ρυθμοί αναφοράς κρουσμάτων έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους υψηλότερους να παρατηρούνται σε αυτήν των 5-14 ετών. Ωστόσο, τόνισε πως αν και τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι θάνατοι από Covid-19 έχουν παραμείνει σημαντικά χαμηλότερα από τις προηγούμενες κορυφώσεις- «ως εκ τούτου η θνητότητα θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς εμβολιασμούς».

Το 55% όλων των Ευρωπαίων έχουν εμβολιαστεί πλήρως και 43 από 53 χώρες παρέχουν πλέον επιπλέον/ αναμνηστική δόση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Έρευνες από τον ΠΟΥ Ευρώπης και το ECDC έδειξαν πως από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Νοέμβριο του 2021 τουλάχιστον 469.186 ζωές σώθηκαν χάρη σε εμβολιασμούς.

Η παραλλαγή Δέλτα παραμένει κυρίαρχη σε Ευρώπη και κεντρική Ασία, και «γνωρίζουμε πως τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στη μείωση των περιστατικών σοβαρής νόσησης και των θανάτων. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα πώς και εάν η πιο πρόσφατη παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος, Όμικρον, είναι πιο μεταδοτική, ή αν προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή νόσηση. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για την παραλλαγή είναι προκαταρκτικές και σε εξέλιξη, περιλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των αντιμέτρων μας, μεταξύ των οποίων των εμβολίων, των διαγνώσεων και των θεραπευτικών αγωγών».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κλούγκε ζήτησε η Ευρώπη να περάσει από κατάσταση «αντίδρασης» σε κατάσταση «σταθεροποίησης» της κρίσης, να προστατεύονται τα παιδιά και τα σχολεία τους σε πλαίσιο στρατηγικής και να μην γίνονται υποχρεωτικά τα εμβόλια χωρίς να έχουν προηγηθεί επαφές με τις κοινωνίες/ κοινότητες.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.