Προς νέο ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών - Σπάει το φράγμα του 1 εκατ. εντός εβδομάδας

Σήμερα, Δευτέρα, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή, τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το 1 εατομύριο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης. Μίλησε, επίσης, και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.
Ασφαλή και αποτελεσματικά τα τρία εμβόλια
Στα εμβόλια αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.
Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια.
Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστ










