Header Ads

Η τέλεια συγκατοίκηση επιτυγχάνεται όταν παντρεύουμε ιδέες με στυλ

Η συγκατοίκηση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και οι καλές προθέσεις είναι φορές που δεν αρκούν. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια κάνουν το βήμα της συμβίωσης σε μία πρωιμη φάση της σχέσης τους, χωρίς να μπορούν να δουν την μεγάλη εικόνα που «ζωγραφίζεται» ενώπιων τους, ενώ και η καραντίνα απότελεσε κίνητρο καθώς ήταν μια ευκαιρία για πολλούς να αποφύγουν την μοναξιά.

Τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν αφετηρία σε αρκετές περιπτώσεις την διακόσμηση του χώρου. Αν από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι είναι επιλογή ενός και όχι συλλογική, αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν επισκέπτες στο ίδιο μας το σπίτι.

Και σαν να μην φτάνει που μία συγκατοίκηση από μόνη της μπορεί να προκαλεί άγχος και στρες, αν προσθέσουμε και το θέμα της διακόσμησης που θα πρέπει να εκφράζει και τους δύο, τότε αντιλαμβανόμαστε πως εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με πιθανές συγκρούσεις.

Με αυτό κατά νου και με το σκεπτικό πως καλό θα ήταν να μην περάσουμε ένα άθλιο απόγευμα στο IKEA διαφωνώντας για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να αγοράσουμε, αποφασίσαμε στην HuffPost παρέα με αρχιτέκτονες εσωτερικών να βάλουμε ένα χεράκι για να κάνουμε την μετάβαση λίγο πιο ομαλή.

Η καλή επικοινωνία είναι το Α και το Ω

Όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και εδώ η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Θα υπάρξει ένα είδος «δούναι και λαβείν» αφού για συγκατοίκηση πρόκειται, η οποία καλό θα ήταν να προγραμματιστεί εγκαίρως έτσι ώστε να μην έχουμε παραφωνίες.

Συμφωνούμε στους κανόνες «επί της αρχής» πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία. Η αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Λίσα Μετις από το Λονδίνο και το Born and Bred Studio, έχει ως κανόνα τα λόγια του πιονέρου της παγκόσμιας διακόσμησης,  Γούλιαμ Μόρις.

«Μην κρατάς τίποτα στο σπίτι σου που δεν είναι χρήσιμο ή που δεν είναι όμορφο».

Χρυσός κανόνας για μικρά σπίτια υπογραμμίζει η Λίσα Μέτις.

«Το πάντρεμα δύο διαφορετικών στυλ μετά από σκέψη και σαφήνεια κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και το σπίτι οικείο».

Καταγράφουμε χώρο και αντικείμενα

Με το σκεπτικό πως δύο άνθρωποι από δύο διαφορετικά σπίτια θα ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη είναι ξεκάθαρο πως όλα τα πράγματα δεν θα χωρέσουν. Για ευνόητους λόγους. Πριν λοιπόν έρθει ο μεταφορέας για να παραλάβει την πραμάτια μας καλό θα ήταν να κάνουμε το πολυπόθητο ξεσκαρτάρισμα.

Μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε δύο ντάνες. Μία με αυτά που κρατάμε και μια με αυτά που αποχωριζόμαστε, αφού άλλα τα χαρίζουμε και άλλα τα πουλάμε. Υπάρχουν βέβαια και αυτά που οδηγούνται στην ανακύκλωση.

«Δύο εβδομάδες πριν την μετακόμιση βοηθάμε ο ένας τον άλλο στην αγγαρεία της εκκαθάρισης. Είναι κάτι πολύ λυτρωτικό αφού είναι η στιγμή να κόψουμε δεσμούς με αντικείμενα από το παρελθόν, μηδενικής συναισθηματικής αξίας, που μόνο μπελά θα μας δημιουργήσουν», λέει η Λίσα Μέτις.

Επόμενο στάδιο είναι η καταγραφή του χώρου για να δούμε αν αυτά που κρατήσαμε και εκείνα που πιθανώς θα αγοράσουμε χωράνε στο σπίτι.

Σημαντική συμβουλή από τον Τζο Σάμπσον, διεθυντή του Absolute Project Management, είναι πώς, «όταν μετακομίσουμε μπορεί να θέλουμε να ξεφορτωθούμε και άλλα αντικείμενα. Άλλωστε, οτιδήποτε δεν έχει βγει από τις κούτες στους πρώτους έξι μήνες είναι ο πρώτος ”υποψήφιος” για να μας αδειάσει την γωνιά. Κυριολεκτικά». 

Σύγκρουση των στυλ

Οι σχεδιαστικές προτιμήσεις του καθενός είναι διαφορετικές και μπορεί να είναι βαθιά συναισθηματικές.

«Συχνά συνδέονται με τα παιδικά μας χρόνια και την προσωπικότητα μας. Κάτι σαν την ταυτότητα μας», λέει ο Τζο Σάμπσον. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αρχικός λόγος που πήραμε την απόφαση να συγκατοικήσουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σπίτι που αγαπάμε και οι δύο».

Αυτό είναι το σκεπτικό που η Τρις Σόρτζι, σύμβουλος εσωτερικών χώρων στο Mel Massey Studio, δεν συνιστά ποτέ στους πελάτες της να ξεκινούν από το μηδέν. «Πετώντας τα πάντα, είναι κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα μας. Τα πιο όμορφα σπίτια είναι αυτά που στήθηκαν πάνω σε κομμάτια ιστορίας που έχουν τη δική τους αφήγηση, κάτι που δεν μπορούμε να βρούμε σε κανένα ράφι.Αυτό που ξεκινά ως μια ιστορία και αναμνήσεις δύο ατόμων σύντομα θα εξελιχθεί σε κάτι κοινό».

Τρεις σημαντικές λέξεις:

Συζητάμε, προτείνουμε, ενσωματώνουμε. Με βασικό κορμό το τρίπτυχο αυτό και πάντα με ειλικρίνεια, αποδεχόμενοι ο ένας την διαφορετική προσέγγιση του άλλου στην έννοια της διακόσμησης, βρίσκουμε την απόλυτη ισορροπία και είμαστε ευχαριστημένοι και οι δύο.

Κρατάμε πάντα στο μυαλό μας τον σεβασμό και την διακριτικότητα ως δύο επιπλέον κανόνες στην συζήτηση μας, ιδίως αν η διακόσμηση αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για έναν από τους δύο ή και τους δύο.

«Η δημιουργία ενός στιλ απαιτεί χρόνο, αλλά εάν είμαστε και οι δύο παθιασμένοι με την διακόσμηση είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε ξεκάθαροι», δηλώνει η Λίσα Μέτις. «Μην ξεχνάμε πως περνάμε τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι  και μεταξύ μας. Είναι σημαντικό να κοιτάζουμε τέσσερις τοίχους που αγαπάμε».

Βλέπουμε την μεγάλη εικόνα

Κάνουμε μικρά βήματα όταν έρχεται η ώρα να κοιτάξουμε για έπιπλα, όπως καναπέ, κρεβάτι, τραπεζαρία. Αφιερώνουμε χρόνο στην έρευνα που κάνουμε, παίρνουμε ιδέες από ιστότοπους, περιοδικά ακόμα και εκπομπές και στην συνέχεια προτείνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες για να καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε.

Εχει σημασία το μέγεθος

Μαθαίνουμε να ζούμε με μία μετροταινία ανά χείρας. Μετράμε ξανά και ξανά τον χώρο για να είμαστε βέβαιοι πως όλα τα πράγματα θα χωρέσουν.

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι η αγορά επίπλων, μεγαλύτερα από αυτά που χωράνε στο δωμάτιο. Μην ξεχνάμε πως πρέπει να αφήνουμε τον απαραίτητο χώρο έτσι ώστε να μπορούμε να μετακινηθούμε αλλά και για να μην είναι κολλημένο το ένα πάνω στο άλλο», εξηγεί η Τρις Σόρτζι.

«Αγοράζουμε μόνο αυτά που μας αρέσουν - μερικές φορές απαιτείται σημαντική έρευνα για να βρούμε το τέλειο αντικείμενο.Βεβαιωνόμαστε ότι όταν αγοράζουμε γνωρίζουμε τι θέλουμε και οι δύο, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα στυλ που το καθορίζει η αρμονία».

Συμβουλευόμαστε έναν αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που νομίζουν πως η πρόσληψη ενός αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων θα τους αλλάξει σημαντικά τον προϋπολογισμό ιδίως στις περιπτώσεις που είναι πολύ συγκεκριμένος. Αντιθέτως, θα έπρεπε να το δούμε ως πολύ σοβαρή λύση και μεγάλη βοήθεια.

«Η πρόσληψη κάποιου που γνωρίζει τις τάσεις μας βοηθάει να παντρέψουμε διαφορετικά στυλ και να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά και χρόνο», λέει η Λίσα Μέτις.

Ο αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου μας βοηθάει να αποφύγουμε κακοτοπιές, πραγματοποιώντας μια σωστή δουλειά γεμάτη συνοχή.

Ο συμβιβασμός κάνει καλό

Δεν πρέπει να θεωρούμε τον συμβιβασμό σαν την συντέλεια του κόσμου. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλα όσα θέλουμε να έχουμε στο σπίτι μας και να φτάσουμε σε δίκαιους συμβιβασμούς, είτε τα βρούμε κάπου στη μέση είτε χρειαστεί να δημιουργήσουμε διαφορετικούς χώρους για το στυλ του καθενός. Μπορεί στην πορεία να δούμε πως τα γούστα μας έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία απ′ ότι αρχικά νομίζαμε.

«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και οι δύο σε στερεότυπα που μας ακολουθούν. Θέλει δουλειά, αλλά οφείλουμε να το κάνουμε», υποστηρίζει ο Τζο Σάμπσον.

«Ο συμβιβασμός δύο διαφορετικών στυλ επιτυγχάνεται με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και σε οποιαδήποτε άλλο ζήτημα. Ακούγοντας και κατανοώντας πώς η διαφορετική άποψη δεν είναι λάθος αλλά το ίδιο σημαντική με την δική μας».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.