Header Ads

Χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για το ελληνικό «φυσικό» φάρμακο κατά τoυ Covid-19

Από την ανακοίνωση χορηγίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για το ελληνικό «φυσικό» φάρμακο κατά τoυ Covid-19.

Σε μια εμβληματική κίνηση, τη χορηγία της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορονοϊού, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», λίγες μόνο ημέρες πριν μπούμε στο επετειακό έτος. Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, καινοτόμο και πρωτοπόρο, που ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο μέλλον και φέρνει τους Έλληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, στη μάχη κατά της πανδημίας. Η Επιτροπή αποφάσισε τη χορηγία της έρευνας, καθώς ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να δώσει ώθηση σε ό,τι δημιουργεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Η επίσημη ανακοίνωση της χορηγίας έγινε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Διοίκηση του Νοσοκομείου, την ερευνητική ομάδα της Αιματολογικής Κλινικής και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

 

Έμπρακτη στήριξη σε ένα Δημόσιο Φορέα 

 

Στην τοποθέτηση της, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Μαρία Γιοκατζή, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για την δωρεά που θα επιτρέψει την διεξαγωγή της έρευνας, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου». «Αναγγέλλεται μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου κατά μιας ασθένειας που έχει ταλαιπωρήσει πολύ όλο τον πλανήτη και έχει στοιχίσει και την απώλεια πολλών ανθρωπίνων ζωών. Για εμάς έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αυτό που κάνετε, γιατί σημειολογικά είναι μια έμπρακτη υποστήριξη σε έναν φορέα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που όλοι υπηρετούμε και πιστεύουμε σε αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλω να επαινέσω την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τον τρόπο που επιλέγετε να τιμήσετε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Οι λαοί χτίζουν πάνω στην ιστορία τους, αλλά πρέπει να εκτιμούν και αυτά που προκύπτουν στην πορεία, να σέβονται και να τιμούν τους πρωτοπόρους της κάθε εποχής και να προγραμματίζουν με όραμα και με σύνεση».

Από την ανακοίνωση χορηγίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για το ελληνικό «φυσικό» φάρμακο κατά τoυ Covid-19.

 

Ένα «ζωντανό» φάρμακο κατά του covid-19

 

Kατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι δύο ερευνήτριες, Αναστασία Παπαδοπούλου και Ευαγγελία Γιαννάκη έδωσαν, με απλά λόγια, όλες τις πληροφορίες για το νέο φάρμακο το οποίο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν. Όπως ανέφερε η κυρία Παπαδοπούλου, «τα Τ-λεμφοκύτταρα αποτελούν την άμυνα του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων από διάφορους ιούς». Όπως έδειξε η προκλινική έρευνα, ασθενείς, των οποίων ο οργανισμός πολλαπλασιάζει τα ειδικά για τον κορωνοϊό Τ-λεμφοκύτταρα, αντεπεξέρχονται με καλά αποτελέσματα στην νόσο, ενώ, αντιθέτως, ασθενείς που δεν μπορούν να τα πολλαπλασιάσουν οδηγούνται συχνά στις ΜΕΘ ή μπορεί και να καταλήξουν. «Κάνοντας αυτή την παρατήρηση», συνέχισε η κυρία Παπαδοπούλου, «θελήσαμε να δούμε, αν μπορούμε, για αυτούς τους ασθενείς που δεν αναπτύσσουν τη δική τους άμυνα, να τους δώσουμε εμείς μια έτοιμη, φυσική ανοσία. Πήραμε αίμα από τους αναρρώσαντες δότες και από αυτό καλλιεργήσαμε κορωνοειδικά Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία φαίνεται, στο εργαστήριο, να είναι αποτελεσματικά». 

Η Αιματολογική Κλινική του «Παπανικολάου» έχει ήδη εμπειρία, από την μάχη των Τ-λεμφοκυττάρων κατά των λοιμώξεων, πράγμα το οποίο, μαζί με τα έως τώρα αποτελέσματα της προκλινικής έρευνας, κάνει τους επιστήμονες ιδιαίτερα αισιόδοξους. «Για λόγους συμβολισμού, τα προϊόντα θα παραχθούν από αναρρώσαντες υγειονομικούς, τα οποία κατόπιν θα τα χορηγήσουμε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Στόχος μας είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό κυτταρικό προϊόν για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Ευελπιστούμε ότι σύντομα, χάρη και στη δική σας βοήθεια, θα μπορούμε να το έχουμε» ανέφερε η κυρία Γιαννάκη. 

 

«Η ανταπόκριση της Επιτροπής μας λύτρωσε»

 

Την ιδιαίτερη συγκίνησή του εξέφρασε, στην τηλεδιάσκεψη, ο Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου» Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος. «Η άμεση ανταπόκριση σας μας λύτρωσε από μια μεγάλη αγωνία και έλυσε και ένα ηθικό θέμα σε εμάς. Γνωρίζαμε, από προηγούμενη εμπειρία της ίδιας μεθόδου σε άλλους ιούς, ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά, έφταναν το 90%. Βλέπαμε γύρω μας τους συνανθρώπους μας να αρρωσταίνουν βαριά και να χάνουν πολλοί τη ζωή τους. Σας είμαστε ευγνώμονες τόσο εμείς, όσο και οι μελλοντικοί ασθενείς, οι οποίοι θα τύχουν της ευεργετικής, όπως πιστεύουμε, δράσης του ζωντανού αυτού κυττάρου», ανέφερε.  

 

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Η έρευνα σας στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και αισιοδοξίας 

 

«Εμείς είμαστε ευγνώμονες» είπε στην αντιφώνηση της η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, «καθώς η έρευνα σας, πέρα από τα προφανή οφέλη για τη δημόσια υγεία, εμπεριέχει και ένα σπουδαίο συμβολισμό: Ότι αυτή την επετειακή χρονιά, στην αρχή του τρίτου αιώνα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, μια ομάδα άξιων Ελλήνων επιστημόνων στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, περηφάνειας, ελπίδας και αισιοδοξίας, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας».

«Η έρευνά σας ανοίγει δρόμους και δημιουργεί μια χρήσιμη παρακαταθήκη. Και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που θελήσαμε να την στηρίξουμε. Είναι μια επιστημονική προσπάθεια που εφόσον ευοδωθεί όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο μας εναντίον της πανδημίας και θα μας επιτρέψει να θωρακιστούμε, ως κοινωνία, ακόμα περισσότερο – σε συνδυασμό φυσικά με το εμβόλιο», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα φέρνει τους Έλληνες επιστήμονες στο παγκόσμιο προσκήνιο. «Μέσα από το έργο σας προβάλλεται η σύγχρονη Ελλάδα, οι άνθρωποί της, οι επιστήμονες και τα ιδρύματά της, κάτι που επίσης αποτελεί στόχο της Επιτροπής μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα γυναίκες ερευνήτριες και κατέληξε: «Είμαστε δίπλα σας. Αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η έρευνα σας θα δημιουργήσει ένα πολύτιμο επιστημονικό κεφάλαιο για το μέλλον. Είμαστε υπερήφανοι που μέσα από την χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συμβάλλουμε και εμείς στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.