Header Ads

Νέα ογκώδης διαδήλωση στα Τίρανα σε εξέλιξη (Live) - Zητούν παραίτηση του Ράμα

Ο νέος γύρος διαδηλώσεων με στόχο την κυβέρνηση και τον πρωθουργό Εντι Ράμα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο ώρες στα Τίρανα.

Χιλιάδες Αλβανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βρίσκονται εκ νέου συγκεντρωμένοι σε δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, η απόπειρα διαδηλωτών το περασμένο Σάββατο (16 Φεβρουαρίου) να εισβάλουν στο γραφείο του Εντι Ράμα, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικούς κριούς μεγάλα μεταλλικά δοκάρια με τα οποία χτυπούσαν στην κεντρική είσοδο, κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί και προσαγωγές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα) απειλεί ότι θα καλέσει το σύνολο των βουλευτών του να υποβάλουν παραιτήσεις, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Εντι Ράμα δηλώνει ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες υπό συνθήκες εκβιασμού, ενώ ξένες πρεσβείες - με πρώτη την αμερικανική - έχουν παρέμβει στο κόμμα του Μπερίσα, ζητώντας να μην παραιτηθούν οι βουλευτές...

Σε επίσημη ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα σημειώνεται:

«Μια υγιής δημοκρατία απαιτεί μια αντιπολίτευση που λειτουργεί εποικοδομητικά μέσα στους συνταγματικούς θεσμούς. Οι απειλές του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την πρόθεση και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Κοινοβούλιο, υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και υπονομεύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία στο κράτος δικαίου και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλους τους Βουλευτές να ξεπεράσουν το πολιτικό αδιέξοδο, να απορρίψουν τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τις έδρες τους και να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές που είναι κεντρικές σε κάθε ζωντανή δημοκρατία. Εάν αποτύχετε να κάνετε το καθήκον σας, αποτυγχάνετε απέναντι στους ανθρώπους που σας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους...»

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.