Header Ads

Βόρεια Κορέα: Κάναμε ρεαλιστικές προτάσεις, ζητήσαμε μερική και όχι πλήρη άρση κυρώσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, είπε ότι η Βόρεια Κορέα έκανε ρεαλιστικές προτάσεις στη σύνοδο με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Γιονγκμπιόν, με αντάλλαγμα τη μερική άρση κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν άλλο ένα μέτρο πέραν της διάλυσης της εγκατάστασης στη Γιονγκμπιόν, είπε ο Ρι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Όπως είπε, αν οι ΗΠΑ προέβαιναν σε μερική άρση κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα θα σταματούσε μόνιμα όλη την παραγωγή πυρηνικού υλικού, περιλαμβανομένου πλουτωνίου και ουρανίου, υπό την παρατήρηση των ΗΠΑ.

Ο Ρι είπε σε δημοσιογράφους ότι η Πιονγκγιάνγκ επιζητούσε μερική άρση κυρώσεων, όχι πλήρη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι αποχώρησε από τη σύνοδο εξαιτίας μη απαράδεκτων απαιτήσεων από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, για άρση των κυρώσεων.

Ο Ρι είπε πως αν οι δύο πλευρές περάσουν από μια σειρά επιπέδων βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Πιονγκγιάνγκ θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει με την αποπυρηνικοποίηση.

Πέρα από την πρόταση περί διάλυσης της Γιονγκμπιόν, η Βόρεια Κορέα προσφέρθηκε να σταματήσει μόνιμα τις πυρηνικές δοκιμές, είπε ο Ρι στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Τραμπ είπε πως κατά τις δύο ημέρες συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ σημειώθηκε καλή πρόοδος ως προς την οικοδόμηση σχέσεων και το κύριο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης, αλλά είναι σημαντικό να μην υπάρξει βιασύνη προς την κατεύθυνση μιας κακής συμφωνίας.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.