Header Ads

Εξι ονομαστοί Γάλλοι παραμυθάδες και ένας Έλληνας στην Αθήνα

Η ιστορία του κόσμου αρχίζει πάντα με τα ίδια λόγια -«Μια φορά κι έναν καιρό»- και ευτυχώς αυτό δεν θ′ αλλάξει ποτέ. 

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης, που διοργανώνει από το 2013, το Εργαστήρι Μαιρηβή πραγματοποιεί ένα διήμερο 2 και 3 Μαρτίου 2019, Αφηγήσεων και Παραμυθιών -για μικρούς και μεγάλους-με έξι ονομαστούς Γάλλους παραμυθάδες και τον πρωτεργάτη της αφήγησης, Στέλιο Πελασγό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

«Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει»

Μια παράσταση αφήγησης έξι Γάλλων παραμυθάδων που περπατούν στα μονοπάτια της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 8 μ.μ.

Παράλληλη μετάφραση, συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός.

Tο βράδυ του Σαββάτου, οι περιπλανώμενοι παραμυθάδες «Marche des conteurs» αφηγούνται ιστορίες για τον δρόμο… τον δρόμο της ζωής και το δρόμο που έχει χαραγμένο η μοίρα στην παλάμη μας. 

Οι περιπλανώμενοι παραμυθάδες έρχονται στην Ελλάδα για να προετοιμάσουν την «παραμυθένια» πορεία τους το αποκαλόκαιρο στη Νάξο, το νησί της Αριάδνης.

Η παράσταση αφήγησης γίνεται για την ενίσχυση της θρυλικής αυτής πορείας των αφηγητών που εδώ και δεκαετίες διασχίζει τα χωριά της Γαλλίας κάθε καλοκαίρι, στο κατόπι των μεσαιωνικών τροβαδούρων και αφηγητών που προσέφεραν την τέχνη τους αντί ενός πιάτου φαγητού και μιας γωνιάς να κοιμηθούν.

Ακολουθώντας αυτή την πορεία οι «Marche des conteurs», μαζί με μια ομάδα Ελλήνων αφηγητών το Σεπτέμβρη του 2019 θα πάρουν τα μονοπάτια της Νάξου και σε κάθε χωριό θα λεν τα παραμύθια τους χωρίς άλλη αμοιβή πέραν εκείνης της «ιερής» φιλοξενίας.

Παραμύθια για παιδιά με τον Στέλιο Πελασγό

«Τα παιδιά που έγιναν πουλιά»

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 12 το μεσημέρι.

Από τα σκοτεινά δάση του Βορρά ως την Άσπρη Θάλασσα, το Αιγαίο, ο παραμυθάς πετά και από πίσω του ακολουθούν ένα σμάρι μικρά πουλιά... τα παιδιά που φορούνε στην πλάτη τους τα φτερά των λέξεων του.

Ο δρ Παιδαγωγικής, συγγραφέας και πιο γνωστός Έλληνας αφηγητής -ιστορητής, Στέλιος Πελασγός. Φωτογραφία: Εργαστήρι Μαιρηβή. 

Ο Στέλιος Πελασγός ταΐζει τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) λέξεις μυθικές που δίνουν… φτερά. Με το πρώτο γέλιο απλώνονται τα νέα τους φτερά και πετούνε πάνω από τα δάση του φόβου μέχρι τις φωτεινές παραλίες της χαράς.

Φωτογραφία: Εργαστήρι Μαιρηβή

Εργαστήρι Μαιρηβή: Σαν ένα μαγικό ταξίδι στη Χώρα του Ποτέ

Συμπληρώνει εφέτος 20 χρόνια παρουσίας στον κουκλοθεατρικό χώρο και βασίζεται στην αγάπη και τη γνώση μιας δημιουργικής καλλιτεχνικής ομάδας, που αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού κουκλοθέατρου και των συναφών παραστατικών τεχνών.

Συνεργάζεται με το Τμήμα Κουκλοθέατρου της Θεατρικής Ακαδημίας της Σόφιας και σε επίπεδο ανταλλαγής και διαλόγου με αντίστοιχες σχολές στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο ανεβάζει δικές του παραγωγές ανοιχτές στο ευρύ κοινό και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων, καθιερώνοντας έτσι μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο  της Αθήνας.

Το ρεπερτόριο των παραστάσεων βασίζεται σε λαϊκά παραμύθια, μύθους, αλλά και σε ιστορίες που θίγουν σύγχρονα προβλήματα.

Οι τεχνικές που επιλέγονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών κουκλοθέατρου, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε παράστασης.

Κλειστή ή ανοιχτή σκηνή. Τεχνικές όπως γαντόκουκλα, μαρότα, μαριονέτα, θέατρο με σκιές, μαύρο θέατρο κλπ., μεμονωμένα ή ανάμικτα, ακολουθούν ένα πειραματικό και ερευνητικό μονοπάτι μέχρι την τελική υλοποίηση.

Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί; Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως.

Κάνει περιοδείες, προγράμματα για σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, φεστιβάλ, εργαστήρια για παιδιά -κουκλοθέατρο, παραμύθι, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές- διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από την τέχνη της κούκλας -ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές- εκδίδει έντυπα, συνεργάζεται με τις οργανώσεις «Διεθνή Αμνηστία», «Μία Γη», Γυναικείες φυλακές Θήβας – πρόγραμμα «Άρσις».

Στεγάζει τις δράσεις του σε δύο χώρους.

Το Μουσείο Κουκλοθέατρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα -στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται τα εργαστήρια κούκλας, αφήγησης- βρίσκεται στη Δεληγιώργη 33 στο Μεταξουργείο, σε ένα παλιό νεοκλασικό. 

Ο δεύτερος χώρος... το κουκλοθέατρο βρίσκεται στην οδό Σαχτούρη 4 & Σαρρή στου Ψυρρή, ένα πραγματικά στολίδι - κουκλοθέατρο για τα δεδομένα της Ελλάδας, με φουαγιέ και ειδικό χώρο στον οποίον εκτίθενται κούκλες που έχουν πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις του Εργαστηρίου και οι οποίες είναι δημιουργίες της Μαιρηβή. 

Φωτογραφία: Εργαστήρι Μαιρηβή. 

Τρέχουσες παραστάσεις

«Φαουστουπής» (Ρουμπελστίλτνσκιν) των αδελφών Γκριμ

Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Είναι μικροσκοπικός, αναιδέστατος, αινιγματικός και σπιρτόζος.
Πραγματοποιεί κάθε σου ευχή αλλά μπορεί να σου πάρει ό,τι αγαπάς και πιο πολύ. Είναι ένα αίνιγμα, μια τρέλα και μια ζαβολιά.
Είναι ένα ψέμα που την αλήθεια κυνηγά.
Το όνομα του ποιος θα το βρει;
Κανείς δεν ξέρει πως τον λεν Φαουστουπή!

Από Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 έως Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στις 12 μ.
Καθημερινές για σχολεία. 

«Ο μισοκοκοράκος» λαϊκό παραμύθι 
Ένα  παραμύθι που δίνει στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή.
Καθημερινές για σχολεία. Η παράσταση μεταφέρεται και σε σχολεία.

Το Μουσείο 

Μια έκθεση για το Κουκλοθέατρο που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή»

Σκοπός της έκθεσης αυτής, που αποτελεί την πρώτη του είδους στην Ελλάδα, είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικού είδους που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί; Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως. Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό. Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας. Αυτή είναι η μαγεία του κουκλοθεάτρου.

Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται με το κοινό τη μοναδική εμπειρία του κουκλοθεάτρου. Ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις διαφορετικές παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου
σε κάθε γωνιά της γης.

Μια έκθεση φτιαγμένη για να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε έναν αθέατο -για πολλούς επισκέπτες- κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντάς τους τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Info

2 και 3 Μαρτίου 2019, Διήμερο Αφηγήσεων και Παραμυθιών

«Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει»

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 8 μ.μ.

Τα παιδιά που έγιναν πουλιά

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 12 το μεσημέρι

 

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Κρατήσεις: τηλ. 2105222181, 6942420062

«Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο

Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

τηλ. 2105222181 κιν. 6942420062

info@mairivi.gr

www.mairivi.gr

 Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.