Header Ads

Brexit: Τι θα συμβεί στις 30 μέρες που απομένουν

Σε 30 μέρες λήγει η προθεσμία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση - και τα κάτωθι είναι όλα όσα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συμβούν μέχρι τότε:

12 Μαρτίου

Η ώρα της κρίσεως. Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα δώσει εκ νέου στους βουλευτές την δυνατότητα να ψηφίσουν για το αν θα δεχτούν ή θα απορρίψουν το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το αργότερο μέχρι τις 12 Μαρτίου, 16 μέρες πριν το τέλος της προθεσμίας. 

13 Μαρτίου

Αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι βουλευτές θα απορρίψουν το σχέδιο της Μέι, ακόμα και αν έχει καταφέρει να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους την δέσμευση πώς το backstop της Β. Ιρλανδίας δεν θα κρατήσει για πάντα. 

Αν οι βουλευτές καταψηφίσουν το σχέδιο, θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Brexit χωρίς συμφωνία - και θεωρείται βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να εγκρίνουν οι βουλευτές την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία  την 29η Μαρτίου, μόνο μετά από ρητή συναίνεση του κοινοβουλίου» έχει ξεκαθαρίσει η Μέι.  

14 Μαρτίου 

Αν οι βουλευτές καταψηφίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία, θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της παράτασης του άρθρου 50. Η Μέι αρνείται να πει με ποιά χρονική διάρκεια της παράτασης θα συμφωνούσε, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι την προτιμάει «σύντομη» και «περιορισμένη». Οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν μία παράταση 21 μηνών, αλλά οι βουλευτές των Συντηρητικών που υποστηρίζουν το Brexit δύσκολα θα χωνέψουν μία καθυστέρηση που θα διαρκέσει περισσότερο από λίγους μήνες, 

Η Μέι έχει αρνηθεί να πει αν θα πιέσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Brexit χωρίς συμφωνία ή υπέρ ή κατά της παράτασης του άρθρου 50, αλλά οι υπουργοί που βρίσκονται στα πρόθυρα «επανάστασης» είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία και θα υποστηρίξουν την παράταση ακόμα κι αν λάβουν διαταγές για το αντίθετο. 

 29 Μαρτίου

Αν οι βουλευτές εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας της Μέι στις 12 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 11 το βράδυ της 29ης Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο. 

Αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 11 το βράδυ της 29ης Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.  

Αν οι βουλευτές ψηφίσουν την παράταση του άρθρου 50 και συμφωνήσει και η ΕΕ, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει την συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Newsroom / HuffPost UK
Από το Blogger.