Header Ads

ΗΠΑ: Τα κογιότ επέστρεψαν στις μεγάλες πόλεις και οι κάτοικοι ανησυχούν. Θα έπρεπε όμως;

Ήταν το σπίτι τους, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και τώρα επέστρεψαν.Ο λόγος για τα κογιότ, που τελευταία έχουν αρχίσει να επιστρέψουν της αμερικανικές πόλεις. Τα βλέπει κανείς πλέον στα πάρκα, να διασχίζουν το δρόμο, να πηδάνε στις στέγες. 

Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, έχουν εντοπιστεί να ζουν στο Σικάγο, το Ντένβερ, την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Όρεγκον και άλλα.  

Μαζί με τα κογιότ, εμφανίστηκαν και οι λάτρεις τους, οι άνθρωποι που κλήθηκαν να υπερασπιστούν αυτά τα πλάσματα μπροστά στον τρόμο των ανθρώπων.

«Βλέποντας κάτι που μοιάζει τόσο άγριο, η πρώτη αντίδραση θα ήταν να πούμε ότι δεν έχουν θέση σε αστικό περιβάλλον», λέει στον Guardian ο Jaymi Heimbuch, διευθυντής της Urban Coyote Initiative. «Όμως τα κογιότ ήταν εδώ πριν καν χριστεί το Σαν Φρανσίσκο. Τώρα γύρισαν πίσω και δεν φεύγουν. Πώς θα τα αντιμετωπίζουμε; Πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τη σύγκρουση;», αναρωτιέται.   

Γενικά, οι συγκρούσεις είναι ήδη ελάχιστες. Τα κογιότ τείνουν να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Μερικές φορές εκδηλώνουν αμυντική συμπεριφορά γύρω από  σκυλιά -και μερικές φορές μπορεί να αρπάξουν μικρά μη επιτηρούμενα κατοικίδια- αλλά παρά την ανησυχία, τα κογιότ δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, λέει ο Mark Weckel, συνιδρυτής του Gotham Coyote Project της Νέας Υόρκης. «Τα κογιότ τα πάνε τόσο καλά στις αστικές περιοχές, επειδή μπορούν πολύ καλά να μας αποφεύγουν». 

Η τελευταία καταγεγραμμένη αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ κογιότ και ανθρώπου ήταν το 1995 στη Νέα Υόρκη, πριν ακόμη κανείς αντιληφθεί ότι τα κογιότ επέστρεφαν στους αστικούς χώρους.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος αν συναντήσει ένα κογιότ σε ένα αστικό περιβάλλον, είναι απλά να φύγει ήσυχα προς άλλη κατεύθυνση.

«Η Γυναίκα Κογιότ»

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αγαπώ τα κογιότ είναι γιατί μοιάζουν τόσο πολύ σαν εμείς», λέει ο Heimbuch. «Είμαστε κάπως έτσι: ”Ω, αυτό το μέρος φαίνεται καλό. Λοιπόν, αυτό θα είναι το σπίτι μου τώρα. Δεν χρειάζεται να ψάξω άλλο”. Είναι φοβερό». 

Η 69χρονη Janet Kessler, γνωστή ως «Η Γυναίκα Κογιότ», ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με το πλάσμα που λάτρεψε στη συνέχεια, το 2007. Ήταν με τον σκύλο της στο  Twin Peaks του Σαν Φρανσίσκο, που είναι ένας από τους πιο ψηλούς λόφους της πόλης. Και ξαφνικά βλέπει το κογιότ να χοροπηδάει από εδώ κι από εκεί, να τρέχει με ενθουσιασμό. Αμέσως κόλλησε και έκτοτε καταγράφει τη συμπεριφορά τους μέσα στο αστικό περιβάλλον. Και όλα αυτά τα χρόνια παρατήρησης και καταγραφής, κατάλαβε ότι τα κογιότ ζουν μια γεμάτη ζωή. 

«Χρειάζεται χρόνος. Δεν γίνεται απλά να πάτε σε ένα πάρκο και να το καταλάβετε αμέσως. Περάστε χρόνια σε αυτό το πάρκο και θα καταλάβετε ποιος είναι ο μπαμπάς, ποια η μαμά, τα κουτάβια που γεννήθηκαν πέρυσι, τα κουτάβια που γεννήθηκαν φέτος, ποιο είναι ντροπαλό και ποιο δεν έχει πρόβλημα να το δουν. Όλα αποκαλύπτονται». 

Ακολουθούν κάποιες από τις φωτογραφίες της Kessler από το Instagram.   

Πηγή: Guardian 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.