Header Ads

Δυτική Μακεδονία: Δράση με τίτλο “Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο”

thumbnail_POSTER

“Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο” είναι η  νέα δράση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας – Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Δυτικής Μακεδονίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη και έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας των νέων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας σχετικά με τη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το συνέδριο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα EUTeens4Green, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είναι μια από τις 75 δράσεις που εγκρίθηκε σε όλη την Ευρώπη, σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί για την πόλη της Κοζάνης, στην Κοζάνη.

Το συνέδριο «Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο» έχει ως στόχο να αγγίξει τα σύνθετα ζητήματα της Δίκαιης Μετάβασης, μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων της πόλης, των φορέων της, των ενεργών κυττάρων αυτής της διαδικασίας. “Στόχος μας“, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωηση “να μάθουμε από τους ανθρώπους αυτούς πώς βίωσαν το λιγνίτη, πώς βιώνουν τη μετάβαση, σε ποιά φάση βρισκόμαστε τώρα. Σε ανακοίνωση του ο ΟΕΝΕΦ αναφέρει :Τι εννοούμε με την φράση «ζωντανή βιβλιοθήκη»;

Η «ζωντανή βιβλιοθήκη» (Living Library) είναι ένα αναγνωρισμένο εργαλείο ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, αλληλεπίδρασης μέσα από την ανθρώπινη επαφή. Οι συμμετέχοντες/ουσες σε μια δραστηριότητα ζωντανής βιβλιοθήκης, αλληλεπιδρούν με τον ομιλητή σαν να διαβάζουν ένα ανοιχτό-ζωντανό βιβλίο. Ο ομιλητής αφηγείται την ιστορία του και είναι ο ίδιος ένα ζωντανό βιβλίο.

Γιατί επιλέξαμε το συγκεκριμένο εργαλείο και πώς σχετίζεται με τη Δίκαιη Μετάβαση;

Θεωρούμε πως η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι το κατάλληλο εκπαιδευτικό εργαλείο για την παρουσίαση των πτυχών της Δίκαιης Μετάβασης της Κοζάνης. Πιστεύουμε πως η αλληλεπίδραση ομιλητών και συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, των νέων της πόλης μας είναι καθοριστική σε αυτό το επίπεδο, προκειμένου να αποκτήσουμε όλοι/όλες το γνωστικό υπόβαθρο, ή όποιο γνωστικό ερέθισμα σχετικά με τη Δίκαιη Μετάβαση και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην πόλη μας.

Ποιά θα είναι η βασική εμπειρία των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στο συνέδριο;

Το συνέδριο τοποθετεί στο επίκεντρο τους ανθρώπους της πόλης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιφέρειας και τις δικές τους ιστορίες/αφηγήσεις σχετικά με 5 διαφορετικές θεματικές. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο συνέδριο θα μπορούν να παρακολουθούν στην ουσία ένα «ανοιχτό βιβλίο» που θα καταγράφεται ζωντανά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών. Έτσι, όχι μόνο θα δημιουργήσουμε ένα «ψηφιακό οπτικοακουστικό «βιβλίο» για τη μετάβαση της Κοζάνης, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πολίτες, και κυρίως τους νέους και τις νέες της πόλης, για την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, αλλά θα είναι και ένα αρχείο προσβάσιμο στις μελλοντικές γενιές. Φυσικά οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο με τις ερωτήσεις, τα σχόλια, τις τοποθετήσεις τους. Θα χορηγηθεί πιστοποίηση συμμετοχής…με πολλές εκπλήξεις!

Ποιές θεματικές καλύπτει το διήμερο συνέδριο;

Σημεία προβληματισμού που θα αποτελέσουν τον άξονα των θεματικών συζητήσεων είναι: α) Πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας; Πώς επηρεάζει η απόφαση αυτή την κοινωνική και οικονομική ζωή της Κοζάνης; β) Πώς έχει σχεδιαστεί η διαδικασία της Μετάβασης; Πώς την καταλαβαίνουμε εμπειρικά; Σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρισκόμαστε και τι ακολουθεί; γ) Πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια από την τοπική κοινωνία και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της; Υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και τις νέες; δ) Τι μπορούμε να κάνουμε ως νέοι και νέες της πόλης, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, προστατεύοντας το περιβάλλον και πώς μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην πράσινη μετάβαση; ε) Πώς φανταζόμαστε την Κοζάνη του 2050;

Σας περιμένουμε όλες και όλους να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε, να διαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης μας, να αναδείξουμε προβλήματα που μας απασχολούν, να δικτυωθούμε, να γνωρίσουμε νέες δεξιότητες, να εμπνευστούμε για να δημιουργήσουμε”.

Βρείτε πληροφορίες για τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας εδώ: https://www.oenef.eu/ & https://www.europedirect-oenef.eu/

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για το συνέδριο στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας άμεσα.

https://forms.gle/ZoJ6FxZ9q7F1SjoM7

Μείνετε συντονισμένες/οι για περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα!

Υπεύθυνοι της ομάδας υλοποίησης: Βασίλης Λιάνας, Στεφανία Ζούρκα

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.