Header Ads

Κοζάνη: Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση του νόμου περί μετεγκατάστασης της Ακρινής

ακρινη

Διαμαρτυρίες προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 3937 του 2011, που προβλέπει την μετεγκατάσταση της Ακρινής, μέσω μιας διάταξης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο Σύλλογος Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής, με ανοιχτή επιστολή του καλεί τους πέντε βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης να καταθέσουν τις κομματικές  τους ταυτότητες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αύτη της Κυβέρνησης, “αυταρχική, πλήρως αναιτιολόγητη και αντισυνταγματική”. Υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση «αγνοεί τη βούληση των κατοίκων, οι οποίοι με ποσοστό 73% στο πρόσφατο δημοψήφισμα, απέρριψαν, το αμφιλεγόμενο και πρόχειρο, «δήθεν» εναλλακτικό σχέδιο που προτάθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, το οποίο στήριξαν οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης».

Υπενθυμίζει στους βουλευτές όσα κατά καιρούς δήλωναν για το θέμα της Ακρινής  και τους καλεί να  υπερασπιστούν τους νόμους, το Σύνταγμα και τα δίκαια αιτήματα του λαού της Ακρινής.

«Αμφιβόλου νομιμότητας» χαρακτηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης την απόφαση κατάργησης του νόμου μετεγκατάστασης της Ακρινής, αναφάροντας: «κάτι που προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, ότι έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες λόγω της «απολιγνιτοποίησης», που δικαιολογούν την μη υλοποίηση της υποχρέωσής του για ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης του οικισμού της ΑκρινήςΟ Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, πιστός στον ρόλο του ως επιστημονικός σύλλογος με σαφή κοινωνικό χαρακτήρα, δηλώνει ότι θα στηρίξει, όπως έχει ήδη πράξει, κάθε προσπάθεια των κατοίκων για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο διαχρονικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν και άμεσα θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εκτεθούν οι νομικοί προβληματισμοί και θέσεις του».

Σε δήλωσή της η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Καλλιόπη Βέττα, αναφέρει ότι «Η κατάργηση της νομικής διάταξης για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, δεν έχουν καμία ευαισθησία ούτε για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ούτε για την βούληση των πολιτών». Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καταλήγει η βουλευτής Κοζάνης, «δεσμεύεται ότι η υπόθεση της μετεγκατάστασης δεν έχει κλείσει: σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με μια δημόσια Δ.Ε.Η. θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, με την βούληση της τοπικής κοινωνίας να έχει πρωτεύουσα σημασία στη λήψη των αποφάσεων».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι  «Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δικαίωσε την προσφυγή του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, αλλά και τη βούληση των κατοίκων της Ακρινής, όπως εκφράστηκε πλειοψηφικά στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τοπική Κοινότητα, η κυβέρνηση δίνει τέλος στη μετεγκατάσταση, αγνοώντας πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά και την εκπεφρασμένη βούληση των κατοίκων». Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κοζάνης, δηλώνει ότι στηρίζει «το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ακρινής για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού, μετά από τόσα χρόνια εμπαιγμού, και θα είναι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια για βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Γεωργία Ζεμπιλιάδου Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ», σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στην Ακρινή δοκιμάζεται σήμερα η ηθική της επίσημης Πολιτείας απέναντι στους Πολίτες της».

Η πρόθεση να καταργηθεί το άρθρο 28, τουΝ.3937/2011 για την Μετεγκατάσταση της Ακρινής, παρά την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωσε την απαίτηση των κατοίκων, η κα Ζεμπιλιάδου και ο συνδυασμός της θεωρούν ότι:

«Περιφρονεί και καταπατά την υποχρέωση συμμόρφωσης της Εκτελεστικής εξουσίας στις αποφάσεις της Δικαστικής.

Παραβιάζει τις αρχές της καλής νομοθέτησης, οδηγώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κατάργηση προηγούμενης ομόφωνης διάταξης, που σε εφαρμογή του Κοινοτικού και Εθνικού δικαίου αναγνώρισε και ίδρυσε Πολιτειακή υποχρέωση απέναντι στον συγκεκριμένο οικισμό.

Περιφρονεί την απόφαση και κυρίως, το θεμελιώδες δικαίωμα των κατοίκων της Ακρινής, όπως αυτό εκφράστηκε με το συντριπτικό 73% του δημοψηφίσματος, για στοιχειώδη περιβαλλοντική ποιότητα της ζωής τους και τέλος, δικαιώνει όλους όσοι, πίσω από το περίφημο «Σχέδιο», διακρίναν την προσπάθεια παράκαμψης της νομοθετικής υποχρέωσης της Πολιτείας για την Μετεγκατάσταση της.

Ωστόσο, αναφέρει η κα Ζεμπιλιάδου, τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Η εκδίκαση της προσφυγής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αιχμή του δόρατος ,όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- «την κατάλυση της Νομοθεσίας Εθνικής και Κοινοτικής, για τη Χωροταξία και το Περιβάλλον, που συντελείται στον πυρήνα της Απολιγνοποίησης, με πρώτη θιγόμενη την Ακρινή και το σύνολο των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας», είναι προ των πυλών.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.