Header Ads

Κοζάνη: Καβάλα στα άλογα πήγαν στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα οι νέοι του Κρόκου

Για το χωριό τους αναχώρησαν, σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 το πρωί, από το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα Γρεβενών, οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης, αφού παρέλαβαν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε το 1918, όταν τότε οι νέοι του χωριού καβάλα στα άλογά τους μετέφεραν τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έσωσε την περιοχή από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη.

ΕΡΤ

Οι καβαλάρηδες θα διανύουν μια διαδρομή 52 χιλιομέτρων για να φθάσουν με τα άλογά τους στον Κρόκο, στις 4:00 το απόγευμα, μετά από περίπου 8 ώρες δρόμο.

ΕΡΤ
ΕΡΤ

Η Ιερά Μονή Ζάβορδας βρίσκεται στα όρια Γρεβενών με Κοζάνη. Είναι κτισμένη στην κορυφή του όρους Καλλίστρατο με υψόμετρο 650 μέτρα, σε επιβλητική θέση πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα.

Το Μοναστήρι ίδρυσε ο Όσιος Νικάνορας με καταγωγή από  τη Θεσσαλονίκη το 1534 δίπλα σε προϋπάρχον βυζαντινό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου. Το καθολικό της Μονής είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το όνομά της οφείλεται στον Τούρκο πασά της περιοχής που είχε το παιδί του άρρωστο. Όταν ο Όσιος Νικάνορας το βοήθησε να γίνει καλά, ο Τούρκος είπε στον Όσιο Νικάνορα «Ζα Βαρδά», που σημαίνει παρ’ τα όλα.

Τα σημαντικότερα κειμήλια της μονής είναι η εικόνα του Σωτήρος Χριστού, η οποία φέρει αργυρά επένδυση και την οποία ανακάλυψε ο Άγιος Νικάνωρ κατόπιν οράματος που έγινε αφορμή να ξεκινήσει το κτίσιμο της μονής. Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου είναι τοποθετημένα σε αργυρές θήκες με ανάγλυφες παραστάσεις Αγίων.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995, οι νέοι της περιοχής πάνω σε άλογα μεταφέρουν κάθε χρόνο τα λείψανα του Αγίου από σπίτι σε σπίτι και τα επιστρέφουν στο Μοναστήρι την Μεγάλη Πέμπτη.

ΕΡΤ: Κοζάνη: Μάκης Νασιάδης

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.