Header Ads

Μειώνουν την παραγωγή λόγω ακρίβειας οι κτηνοτρόφοι στην Κοζάνη – Ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής

Μειωμένη παρατηρείται κατά 10% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ η παράδοση αγελαδινού γάλακτος από τους κτηνοτρόφους κατά το 10μηνο του 2022. Οι κτηνοτρόφοι λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας μειώνουν ακόμα και το ζωικό κεφάλαιο τους, σφάζοντας τα ζώα τους για να μπορέσουν να κρατήσουν τα κοπάδια τους και να συνεχίσουν το δύσκολο επάγγελμα τους.

Για 200 ζώα το ημερήσιο κόστος κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ και μηνιαίως έως 15χιλιάδες, για ζωοοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα. Στην Σκήτη Κοζάνης όπως τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Αντώνης Διαμαντίδης κτηνοτρόφος και Γραμματέας του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου, έχουν χαθεί για αυτόν τον λόγο δυο κοπάδια. Η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη για το επάγγελμα με τους κτηνοτρόφους να ζητούν την μείωση των τιμών οι οποίες όπως υποστηρίζουν έχουν τριπλασιαστεί και αδυνατούν να συνεχίσουν να διατηρούν τις μονάδες τους και το επάγγελμα.

Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί τόσο για το γάλα όσο και για το κρέας δεν μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα, όπως υποστηρίζουν. Σήμερα το αγελαδινό γάλα πωλείται 58 λεπτά και το αιγοπρόβειο 1.60, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας δίνεται από τους παραγωγούς στα 5 ευρώ και αρνί και κατσίκι στα 6 με 6.30 ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως δεν επιθυμούν και άλλες αυξήσεις στα προϊόντα που πωλούν, αντιλαμβανόμενοι και την δυσκολία αγοράς των καταναλωτών, θέτοντας ως επιτακτική ανάγκη την μείωση του κόστους παραγωγής και την μείωση των τιμών που έχουν τριπλασιαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΠΕ Κοζάνης σήμερα εκτρέφονται 300.000 αιγοπρόβατα και 25.000 βοοειδή.

Στον κτηνοτροφικό Σύλλογο Κοζάνης μπορούν να απευθύνονται και να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για να διεκδικήσουν τα χρήματα που δεν πληρώθηκαν για το γάλα που έδωσαν στις γαλακτοβιομηχνίες, σύμφωνα με τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, καθώς υπήρχε συμφωνία μεταξύ κορυφαίων γαλακτοβιομηχανιών που κράτησαν χαμηλά τις τιμές την περίοδο 2001 -2007. Το γάλα πωλούντο 33 λεπτά ενώ θα έπρεπε να πωλούνταν 50.

Οι κτηνοτρόφοι που προχώρησαν δικαστικά δικαιώθηκαν και ήδη έχουν πάρει τα χρήματά τους. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που την περίοδο εκείνη έδιναν το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες μ αυτό το καθεστώς, μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.

Σε περίπτωση κτηνοτρόφου που δικαιώθηκε αξίζει να σημειωθεί πως θα εισπράξει 120χιλιάδες ευρώ καθώς είχε παραδώσει 1εκκατομύριο 180 χιλιάδες κιλά γάλα στα 6 χρόνια. Στις 5 γαλακτοβιομηχνίες που συνέπραξαν από κοινού στο θέμα των τιμών του γάλακτος το 2007 επιβλήθηκε πρόστιμο 47,5 εκ. από την επιτροπή ανταγωνιστού.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.