Header Ads

Οι αυξήσεις στα ενοίκια «γονατίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ερώτηση «ξέρεις κανένα σπίτι που να νοικιάζεται σε λογική τιμή» κυριαρχεί εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των ενοικίων κυρίως την τελευταία τριετία. Οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς είναι πλέον απλησίαστες.

Μισθωτές έχουν χάσει τον ύπνο τους καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν αυξήσεις επικαλούμενοι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και την άνοδο του πληθωρισμού την ίδια ώρα, που παρουσιάζονται και ελλείψεις στα διαθέσιμα ακίνητα.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η μεγάλη αύξηση των ενοικίων οφείλεται στις μηδενικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και στην παύση χορήγησης στεγαστικών δανείων που σε συνδυασμό με την οικοδομική στασιμότητα των προηγούμενων ετών και τη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Σε διάστημα μιας δεκαπενταετίας το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας υποχώρησε από το 84.6% το 2005 στο 77,2% το 2010 και το 2020 στο 73,9%. Την ίδια ώρα το ποσοστό της ενοικίασης αυξήθηκε από το 15,4% το 2005 στο 22,8% το 2010 και το 2020 στο 26,1%.

Όπως εκτιμούν κτηματομεσίτες η πορεία των τιμών των ενοικίων αναμένεται ότι θα είναι σταθεροποιητική το νέο έτος χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και κάποιες αποκλίσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.