Header Ads

Οι Λαζαρίνες της Κορησού με νυφικά και τραγούδια στο νεκροταφείο (video)

Στην Κορησό της Καστοριάς το Σάββατο του Λαζάρου, μικρές νύφες περιφέρονται στους δρόμους από το πρωί και το απόγευμα πηγαίνουν στο νεκροταφείο για να ..ξυπνήσουν τον Λάζαρο, με τις παιδικές τους φωνές.

Είναι οι Λαζαρίνες, ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαιότητα και διατηρείται στις μέρες μας σε πολλές περιοχές, με διάφορες παραλλαγές. Στην Κορησό, οι Λαζαρίνες ντύνονται με νυφικά και τραγουδούν για την ανάσταση των νεκρών, για την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης.

“Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
Τώρα λάλησαν τα χελιδόνια
Που ήσουν Λάζαρε, που ήσουν κρυμμένος
Μεσ’ τη γη παραχωμένος
Πες μας Λάζαρε, πες μας τι είδες
Είδα φόβους, είδα τρόμους
Είδα και πολλούς ανθρώπους”.

 

“Τα άσπρα τους φορέματα συμβολίζουν το λευκό χιτώνα του Λαζάρου και την Ανάσταση του νεκρού” εξηγεί η εκπαιδευτικός Όλγα Αντωνίου. “Οι Λαζαρίνες προετοιμάζονται καιρό για την ημέρα αυτή. Κορίτσια ηλικίας τριών μέχρι δεκαπέντε ετών, το πρωινό του Σαββάτου του Λαζάρου,  βγαίνουν στο χωριό για τα κάλαντα κρατώντας στα χέρια τους καλάθια, που γεμίζουν με αυγά που τα πηγαίνουν στην εκκλησία  όπου βάφονται και μοιράζονται  το βράδυ της Ανάστασης.  Το απόγευμα η πομπή με τις μικρές νύφες πηγαίνει στο νεκροταφείο και μετά το ξύπνημα του Λαζάρου, ακολουθούν χοροί και τραγούδια μπροστά στην εκκλησία”.

Σήμερα οι Λαζαρίνες της Κορησού είναι λίγες σε αριθμό, γιατί λιγόστεψαν τα παιδιά στο χωριό. Παρόλα αυτά, το έθιμο τηρείται κάθε χρονιά, με την σημαντική υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου.

 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.