Header Ads

Εορδαία:  88 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Πύργων με τους 350 νεκρούς – Τιμούν τους ήρωες Μεσόβουνο και Ερμακιά

Επιστρέφουν οι μνήμες για τους κατοίκους των Πύργων από τα εφιαλτικά γεγονότα της 23ης Απριλίου του 1944, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους ντόπιους συνεργάτες τους, επιτέθηκαν στο χωριό σε αντίποινα  για τις απώλειες που είχαν εξ αιτίας της δράσης του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Έσπειραν το θάνατο στον άμαχο πληθυσμό, λεηλάτησαν το χωριό, και στη συνέχεια το έκαψαν.

Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 350 κατοίκους των Πύργων, αν και ο αριθμός αυτός διευρύνεται συνεχώς, ώθησαν με τη βία σε αχυρώνες  102 γυναικόπαιδα και στη συνέχεια  έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν ζωντανά. Το Ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας, είναι το δεύτερο πανελλαδικά, μετά από εκείνο των Καλαβρύτων, ως προς τον αριθμό των θυμάτων και το ύψος των καταστροφών σε υποδομές που προξένησαν οι Ναζί.

Σήμερα στο σημείο του ερειπωμένου αχυρώνα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανέγερση ενός μνημείου, ενώ σε μαρμάρινες στήλες, που χωρίζονται σε θεματικές ενότητες, τοποθετημένες περιμετρικά του χώρου, θα αποτυπωθούν παραστάσεις από τα εφιαλτικά γεγονότα εκείνων των ημερών και  θα αναγραφούν όλα τα ονόματα των μαρτύρων της νεότερης Ιστορίας.

Το Σάββατο 23 Απριλίου, 78  χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα του Ολοκαυτώματος, στις 11 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, ενώ το ετήσιο μνημόσυνο έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου. Προηγήθηκε στις  2 Απριλίου 1944 η καταστροφή  της Ερμακιάς που θρηνεί, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 75 νεκρούς, ενώ στο  Μεσόβουνο στις 24 Απριλίου 1944  στον κατάλογο των νεκρών του Οκτωβρίου του 1941 προστέθηκαν, τα 119  γυναικόπαιδα που βρήκαν φριχτό  θάνατο στην τοποθεσία «Άγιος Παύλος», καθώς και τρείς  Σοβιετικοί στρατιώτες.

Ζητούμενο για τις μαρτυρικές Κοινότητες παραμένει το πάγιο αίτημα για την καταβολή του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.