Header Ads

Οι Λαζαρίνες της Κοζάνης υμνούν την Ανάσταση μέσα από την αναγέννηση της φύσης (video)

Οι Λαζαρίνες πρωταγωνιστούν σήμερα σε περισσότερες από 18 τοπικές κοινότητες του Δήμου Κοζάνης. Ένα έθιμο που χάνεται στον χρόνο με πολλαπλούς συμβολισμούς που υμνεί κυρίως την Αναγέννηση της φύσης, την Ανάσταση και κυρίως την ζωή.

Συμμετέχουν μόνο γυναίκες και κορίτσια που φορούν τις πλουμιστές παραδοσιακές στολές τους για να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά ένα έθιμο που διατηρούν ως κόρη οφθαλμού. Σήμερα ανήμερα του Λαζάρου δηλώνουν χαρούμενες οι γυναίκες της Αιανής που κατάφεραν να ανταμώσουν και πάλι μετά από 2 χρόνια αφού η πανδημία δεν άφησε να γίνει το έθιμο.

Τα μικρά κορίτσια ντυμένα με τα παραδοσιακά τους ρούχα έψαλαν τα κάλαντα από νωρίς γεμίζοντας τα καλαθάκια που κρατούν με λουλούδια, αβγά και χρήματα. Το ίδιο και οι γυναίκες της Αιανής -ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης- όπως το έθιμο απαιτεί, θα ξεκινήσουν με το μοιρολόι στην Παναγιά, ενώ στην συνέχεια θα περάσουν από όλα τα σπίτια του χωριού για να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λάζαρη, προσαρμοσμένα ανάλογα με τον σπιτονοικοκύρη.

Η προετοιμασία του εθίμου έχει ενδιαφέρον με όλα εκείνα που πρέπει να προηγηθούν, ο όρκος, η γάστρα, το κονάκι με τα νηστήσιμα εδέσματα στο τραπέζι και φυσικά ο χορός και το παραδοσιακό τραγούδι, όπου η αγάπη, ο έρωτας και η λεβεντιά πρωταγωνιστούν.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.