Header Ads

Πίσω από τη μπάρα του «Salto Mortale»: «Έχουμε γίνει εποχιακό μαγαζί»

O Γιάννης Πατούρας στο

Στην καρδιά ενός πολυσύχναστου δρόμου της Πεύκης, ενός βόρειο προαστίου της Αθήνας, συναντήσαμε με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, «Salto Mortale», τον Γιάννη Πατούρα. Πρόκειται για ένα στέκι της περιοχής όπου αρκετοί νέοι αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών εδώ και 13 χρόνια έρχονται να απολαύσουν το καφέ τους το πρωί ή το πότο τους το βράδυ.

Ο Γιάννης μίλησε στη huffpost.gr για το πως o κορονοϊός επηρέασε τόσο την επιχείρησή του και τον προσωπικό του κόσμο αλλά και για τον αντίκτυπο που είχαν τα δύο lockdown και τα μέτρα ασφάλειας που πήρε η κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Το πρώτο lockdown κράτησε από τις 13 Μαρτίου του 2020 έως τον Μάιο του ίδιου έτους.

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης (καφετεριών και εστιατορίων) πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου με τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους και τήρηση αποστάσεων μεταξύ αυτών. Το δεύτερο lockdown, διήρκησε ακόμα περισσότερο για τους χώρους εστίασης, από τις αρχές του Νοέμβρη του 2020 έως τον Μάιο του 2021 με σταδιακή άρση των μέτρων και απαγόρευση της μουσικής τους πρώτους μήνες.

O Γιάννης Πατούρας στο

Πως λοιπόν ένας ιδιοκτήτης μπαρ βίωσε όλη αυτή την κατάσταση;

- Εχουν περάσει 21 περίπου μήνες από τότε που ο κορονοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Πως έχει αλλάξει η ζωή σου σ’ αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας;

«Μας έχουν καταντήσει τεμπέληδες. Εχουμε ξεχάσει να δουλεύουμε, έχουμε γίνει εποχιακοί εντελώς στη δουλειά μας. Αλλοι δουλεύουν το χειμώνα, άλλοι το καλοκαίρι. Εμείς εδώ στην Αθήνα δουλεύουμε το καλοκαίρι για περίπου 5 μήνες και μετά από Οκτώβρη, Νοέμβρη ξέρουμε ότι κάτι πάλι θα γίνει. Δεν ξέρω αν θα είναι το lockdown που θα μας επηρεάσει, το ωράριο που θα αλλάξει ή εμβολιασμοί αλλά πάντα το χειμώνα κάτι περιμένουμε που μας δημιουργεί πρόβλημα».

-Εχει μειωθεί τώρα η προσέλευση του κόσμου;

«Οσο είχαμε καλό καιρό, το μαζεύαμε και εμείς , κάναμε και εμείς τις παρανομίες μας (sic), βγάζαμε ένα τραπέζι παραπάνω έξω, για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο σε σημείο που δεν έπρεπε και κινδυνεύαμε να τιμωρηθούμε γι’ αυτό με πρόστιμο. Υπήρχαν σίγουρα κάποια μαγαζιά μέσα στην κρίση που δεν είχαν στη διάθεσή τους τον εξωτερικό χώρο να εξυπηρετήσουν και βρέθηκαν σε πολύ άσχημη μοίρα… Καλό θα ήταν να μην μιλάγαμε εμείς που έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε πέντε τραπέζια έξω γιατί μερικά μαγαζιά δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν το καλοκαίρι, ούτε πεζοδρομία, ούτε πάρκα».

-Από οικονομικής πλευράς έχει κοστίσει;

«Οικονομικά τώρα τι να σου πω… πολλά τα έξοδα και σταθερά. Δε μειώνονται εύκολα. Υπάρχουν δώρα Πάσχα, δώρα Χριστουγέννων. Και στις γιορτές δυστυχώς δεν δουλέψαμε. Καλώς ή κακώς τα Χριστούγεννα για ένα μπαρ είναι ο μήνας που τρέφει τους άλλους 11. Υπήρξε πρόβλημα και υπάρχει γιατί και σε αυτές τις γιορτές ο κόσμος είναι κάπως περίεργα».

O Γιάννης Πατούρας στο

-Ως ιδιοκτήτης μπαρ πως βλέπεις να έχει επιδράσει η πανδημία πάνω στον κόσμο; Υπάρχει φόβος, δισταγμός;

«Η αλήθεια είναι πως φόβος δεν υπάρχει. Τον φόβο τον δημιουργούν αλλά νομίζω ότι ξεπερνιέται γιατί σε όλους λείπει η ελευθερία τους οπότε φεύγει. Λίγο με τον καλό καιρό που θα κάνει τον κόσμο να βγει έξω, λίγο η ανησυχία να βγουν έξω από το σπίτι γιατί δεν μπορούν να κάθονται άλλο μέσα… δεν είναι εκεί το πρόβλημα το πρόβλημα είναι πόσο ακόμα θα δουλεύουμε εποχιακά γιατί έχουμε γίνει εποχιακά μαγαζιά, δουλεύουμε 5 μήνες τον χρόνο».

-Προσωπικά πέρα από το επιχειρησιακό κομμάτι, εσύ πως το αντιμετωπίζεις, πως το βλέπεις;

«Εχουμε 12-13 χρόνια ένα μαγαζί και να εξαρτόμαστε από την τηλεόραση για να δούμε πως θα ανοίξουμε το μαγαζί μας την επόμενη μέρα. Ε αυτό κάπου δεν είναι λογικό. Δεν έχουμε κάποιο σταθερό πλαίσιο. Πρέπει να δούμε στην τηλεόραση τι θα ανακοινώσουν, μέχρι τι ώρα θα έχουμε τη μουσική μας , σε τι αποστάσεις θα έχουμε τα τραπέζια, σε τι αποστάσεις τις καρέκλες, που θα βάλουμε αντισηπτικά. Συνέχεια πρέπει να ενημερωνόμαστε και χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή ενημέρωση από τα τηλεοπτικά κανάλια στην ουσία. Δεν υπάρχει ένας φορέας να μας πει ότι αυτά τα μέτρα θα διαρκέσουν για τις επόμενες π.χ 2 ή 3 εβδομάδες, ένα μήνα… Κάθε 2 εβδομάδες ανάλογα τι ψηφίζουν στη βουλή, τι αποφασίζει η κυβέρνηση, μας ανακοινώνουν κάτι που εμείς πρέπει να γνωρίζουμε. Ειδάλλως κινδυνεύουμε με εξοντωτικά πρόστιμα».

O Γιάννης Πατούρας στο

-Υπάρχουν συχνοί έλεγχοι από την αστυνομία;

«Υπάρχουν όντως αλλά και μια ανοχή από την αστυνομία. Ομως πίστεψε με τώρα που χειμωνιάζει για τα καλά δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε ελέγχους γιατί η δουλειά έχει πέσει τόσο πολύ, ειδικά μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους (σ.σ από τον Δεκέμβριο μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μπαίνουν ενώ νωρίτερα επιτρεπόταν και σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή ράπιντ τεστ). Δυστυχώς μαγαζιά σαν τα δικά μας, δουλεύουν με παρέες. Όταν σε μια παρέα υπάρχουν π.χ 2 ανεμβολίαστοι, σίγουρα παρασέρνει και τους υπόλοιπους να πάνε σε ένα σπίτι να πιούνε μια μπύρα ή σε μια πλατεία… τώρα που χαλάει και ο καιρός βαριούνται να κανονίσουν, να δουν ποιοι είναι εμβολιασμένοι, για να βγουν έξω, οπότε βολεύονται σε κάποιο σπίτι. Φαντάζομαι όταν ανοίξει ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».

- Τι αντίκτυπο πιστεύεις θα αφήσει πίσω του όλο αυτό;

«Αν μας έλεγε κάποιος ότι θα ζήσουμε όλα αυτά πριν από 10 χρόνια κανείς δεν θα πίστευε. Τα έχουμε βάλει πλέον κάτω από το πετσί μας, έχουμε μάθει να ζούμε μ’ αυτά. Φαντάζομαι οι πιο μικρές ηλικίες θα γνωρίζουν μονάχα αυτή την πραγματικότητα πλέον γιατί δεν είναι μόνο ένας χρόνος αλλά ο δεύτερος και θα έρθει ο τρίτος και ο τέταρτος. Οπότε γαλουχείται μια ολόκληρη γενιά Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η κατάσταση… με τη μάσκα, με το covid, με το φτέρνισμα, με το απλό κρύωμα που προκαλεί μια αναστάτωση αν τρέχει η μύτη σου, αν βήχεις λίγο παραπάνω. Αυτό υπάρχει και μάλιστα αυξάνεται στους (χειμερινούς) μήνες που η ασθένεια είναι στο πικ της. Δεν είμαστε γιατροί. Θα βλέπουμε μια μύτη να τρέχει και θα κρυβόμαστε. Θα βήχει κάποιος και θα φοβούμαστε».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.