Header Ads

Η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί τη βιομηχανία σε μποϊκοτάζ των ρωσικών ταινιών

Κίεβο, 25 Φεβρουαρίου 2022. REUTERS/Umit Bektas

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη Ρωσία, όπως επίσης στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα βρίσκεται σε ένα παρόμοιο σταυροδρόμι. Ενώ το διακύβευμα είναι σαφώς μικρότερο, σύμφωνα με το Indiewire, τα φεστιβάλ κινηματογράφου, οι παραγωγοί, οι χρηματοδότες και οι διανομείς καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για τον ρωσικό κινηματογράφο.

Η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου κάλεσε την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία να διακόψει τις «συναλλαγές» με Ρώσους σκηνοθέτες που συνεισφέρουν φορολογικά έσοδα στη ρωσική κυβέρνηση και ζήτησε από τα φεστιβάλ κινηματογράφου να μην δέχονται ταινίες η παραγωγή των οποίων έγινε στη Ρωσία, μέχρι να σταματήσει η εισβολή.

«Πολλές ταινίες made by Russia γίνονται δεκτές στα προγράμματα των περισσότερων διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ και δαπανώνται σημαντικοί πόροι για την προώθησή τους. Αποτέλεσμα αυτού δεν είναι μόνο η διάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων και παραποιημένων γεγονότων, αλλά και η ενίσχυση στην πίστη της ρωσικής κουλτούρας - της κουλτούρας του επιτιθέμενου κράτους, που εξαπέλυσε αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο στην κεντρική Ευρώπη», αναφέρει η Ακαδημία.

Μέλη της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι κορυφαίοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες της χώρας. Μεταξύ των αιτημάτων της Ακαδημίας είναι ο αποκλεισμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών Κινηματογράφου, η εκδίωξη της Ρωσίας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό χρηματοδότησης ταινιών Eurimages και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς οργανισμούς.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής και εκτός από τον χειρισμό του ρωσικού σινεμά, η κινηματογραφική βιομηχανία καλείται επίσης να βρει τρόπους ενίσχυσης των Ουκρανών καλλιτεχνών.

Ο έμπειρος κριτικός κινηματογράφου Έρικ Κον του IndieWire κάλεσε τη βιομηχανία να στηρίξει τους Ουκρανούς κινηματογραφιστές, λέγοντας ότι οι πρόσφατες ουκρανικές ταινίες θα μπορούσαν να είχαν προφέρει στην κατανόησή μας για την κατάσταση με τη Ρωσία που προηγήθηκε της εισβολής. «Οι ταινίες το είδαν να έρχεται -αλλά ποιος είδε τις ταινίες;», έγραψε με νόημα. 

Με πληροφορίες από Indiewire

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.