Header Ads

Live: "Κρίσιμο 24ωρο" για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Ως το πλέον ”κρίσιμο 24ωρο” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την σημερινή πέμπτη ημέρα του πολέμου με την τη Ρωσία κατά την οποία αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών και η έκτακτη συνεδρίαση της ΓΣ των μελών το ΟΗΕ ενώ οι δυνάμεις του Κρεμλίνο συνεχίζουν τις εχθροπραξίες. 

Η Ρωσία βομβάρδισε όλη τη νύχτα το Χάρκοβο σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εκρήξεις συνεχίστηκαν να ακούγονται γύρω από το Κίεβο ενώ δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή εικόνιζαν ν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και βρισκόταν 64χλμ μακριά σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χλμ. 

Στο μεταξύ ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της χώρας, το ρωσικό ρούβλι βυθίζεται σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου στον απόηχο των αυστηρών κυρώσεων ενώ ο πλανήτης αναμένει τις σημερινές αντιδράσεις των αγορών σε αυτές.

Η ΕΕ κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα να στείλει όπλα στην Ουκρανία, κλείνει  τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, απαγορεύει ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik ενώ τα  κράτη μέλη θα δεχτούν επίσης Ουκρανούς πρόσφυγες και θα παρακάμψουν τη συνήθη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Όλες οι εξελίξεις

07:59: Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στους χρηματιστές να αναστείλουν την εκτέλεση όλων των εντολών από ξένα νομικά πρόσωπα και πρόσωπα που θέλουν να πουλήσουν τις ρωσικές επενδύσεις τους, όπως μετοχές . Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Μόσχας, εκτός από την αγορά συναλλάγματος και χρήματος, τη Δευτέρα. 

07:57Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

07:42  Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

07:35Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ. Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

07:30 Πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο,  η πόλη Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα.

07:14 Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.