Header Ads

Διπλωματικές απόψεις και προτροπές ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι

Φωτογραφία αρχείου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, στα Ιεροσόλυμα, θα συναντήσει την Τετάρτη 8/12/2021 στο Σότσι τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν 

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει  καλύτερα από τον καθένα τι μπορεί να πει και τι όχι. Με τη δική μου εμπειρία στα διπλωματικά ζητήματα θα κάνω τις εξής ταπεινές αναφορές και εισηγήσεις:

- Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφύγει να κάνει την οποιαδήποτε νύξη για τις κυρώσεις της Ε.Ε. ανεξάρτητα από τυχόν «δεσμεύσεις» των κρατών μελών. Ο Ρώσος ηγέτης δεν πρόκειται να θέσει ούτως ή άλλως το θέμα των κυρώσεων θεωρώντας ότι ομονοούμε με τα των Βρυξελλών.

- Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει, αντίθετα με τα όσα είχαν λεχθεί κατά το παρελθόν, να ζητήσει να εξευρεθούν τρόποι για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Η συνέχεια ας ανατεθεί σε έμπειρους διπλωμάτες που θα βρουν ad hoc λύσεις και θα τις εισηγηθούν αρμοδίως.

- Επιπλέον, ο κ. Κυριακός Μητσοτάκης, δεδομένης της ανησυχίας των Ρώσων για τα τουρκικά drones και την πώληση τους στην Ουκρανία, θα πρέπει να αποδεχθεί την ανάληψη πρωτοβουλίας μεσολάβησης για να δημιουργηθούν από την πλευρά της Δύσης οι κατάλληλες συνθήκες ύφεσης στο ήδη τεταμένο κλίμα στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία.

- Ενα ακόμη θέμα που θα πρέπει να θέσει είναι το ενεργειακό ζήτημα και το τεράστιο πρόβλημα της κρίσης που μπορεί να δημιουργηθεί στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και στον προϋπολογισμό από την ακύρωση όσων είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ρώσων και ευρωπαϊκών κρατών.

- Αναμφίβολα θα πρέπει να θίξει και την πολλαπλή κρίση σχέσεων που δημιουργεί η πολιτική της Τουρκίας. Ανεξάρτητα πως θα εξελιχθεί το όλο θέμα θα ήταν σκόπιμο για την διπλωματική μας στρατηγική να επαναλάβει την διατυπωθείσα άποψη της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια.

- Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ενισχύσει την τουριστική συνεργασία και να διευρύνει, χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις, την αύξηση της εισόδου  Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Η χρονική συγκυρία διευκολύνει άριστα στη δημιουργία ομάδας ειδικών που θα εξετάσει το όλο ζήτημα και θα θέσει τα  συμπεράσματα της υπόψιν των δύο ηγετών.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.