Header Ads

Πώς να διαχειριστούμε το άγχος, τον θυμό και την απόγνωση που μας προξενεί η νέα παραλλαγή Ομικρον

.

Νιώθουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει. Η πανδημία μαίνεται, νέες παραλλαγές εμφανίζονται και είναι αβέβαιο πώς θα πάει η περίοδος των Χριστουγέννων.

Τα νέα για την παραλλαγή Ομικρον είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με πολλούς να αναρωτιούνται πώς θα επηρεάσει τον εμβολιασμό και αν θα χρειαστεί κι άλλο lockdown.

Παρατηρούμε  επίσης ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που είχαμε προηγουμένως αποχαιρετήσει. Από την Τρίτη, οι μάσκες προσώπου είναι και πάλι υποχρεωτικές στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία, ευθυγραμμίζοντας τη χώρα με τις υπάρχουσες πολιτικές σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα δέχονται συμβουλές επίσης να φορούν μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους. 

Οι κανόνες για την αυτοαπομόνωση αλλάζουν επίσης. Οποιοσδήποτε προσδιορίζεται ως επαφή με κρούσμα Ομικρον θα πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού (του), και οποιοσδήποτε επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το χώρα εξωτερικού θα πρέπει να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό τεστ PCR.

Όλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πολλά συναισθήματα, σύμφωνα με τη Δρ Νιχάρα Κράουζε, σύμβουλο κλινική ψυχολόγο και ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ψυχική υγεία των νέων stem4. Μας λέει ότι είναι φυσικό να βιώνουμε ένα μικτό φάσμα συναισθημάτων αυτή τη στιγμή.

«Η συνεχιζόμενη φύση της πανδημίας μαζί με την αβεβαιότητα ότι δεν γνωρίζουμε τι να περιμένουμε μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και άγχος στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε για τι να προετοιμαστούμε και βλέπουμε το άγνωστο ως απειλή», λέει η δρ. Κράουζε στην HuffPost UK.

«Είναι επίσης πολύ απογοητευτικό για πολλούς ανθρώπους είτε να θέσουν σε αναμονή τα σχέδιά τους είτε να ακυρώσουν κάτι που περίμεναν με ανυπομονησία, ειδικά αν έπρεπε να το αναβάλλουν όλο τον περασμένο χρόνο.

Μαθαίνουμε σιγά σιγά να ζούμε με την Covid, αλλά το μήνυμα από τους επιστήμονες μέχρι στιγμής είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς η παραλλαγή Ομικρον θα επηρεάσει τα ποσοστά μετάδοσης ή σοβαρές ασθένειες. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό.

Όμως, ενώ δεν μπορούμε να βιαστούμε την επιστήμη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, αν τα νέα μας έχουν καταβάλλει ψυχολογικά. 

Η Δρ. Κράουζε συμβουλεύει να:

1.Ας εστιάσουμε στο παρόν και όχι στο άγνωστο μέλλον. «Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είμαστε αναστατωμένοι ως προς το παρόν, τείνουμε να δημιουργούμε τα χειρότερα σενάρια για το το μέλλον, τα οποία στη συνέχεια μας κάνουν περισσότερο αναστατωμένους», λέει. «Η εστίαση στο παρόν περιλαμβάνει την εξέταση του τι λειτουργεί τώρα, ποιες βεβαιότητες έχουμε αυτή τη στιγμή, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα και να έχουν θετικό πρόσημο». 

2. Ας σκεφτούμε το χειρότερο σενάριο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις λιγότερο ανησυχητικές εναλλακτικές. «Για παράδειγμα, εάν το χειρότερο σενάριο είναι ένα ακόμα lockdown, τότε ο περιορισμένος αριθμός (ατόμων των) συγκεντρώσεων θα φαίνονται κάτι λιγότερο εκνευριστικό». 

3. Ας σταματήσουμε να ελέγχουμε (τα πάντα). «Αντί να ακούμε πολλές ειδήσεις, να ψάχνουμε στο διαδίκτυο, να συμμετέχουμε σε ομάδες συνομιλίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει κ.λ.π., ας διαλέξουμε μια αξιόπιστη πηγή από την οποία θα λαμβάνουμε πληροφορίες με λιγότερη συχνότητα, για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα». 

4. Ας σχεδιάσουμε κάτι θετικό για τον νέο χρόνο. «Αν και πιθανότατα δεν θα θέλουμε να διαχειριστούμε άλλη μια απογοήτευση, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο».

Εάν τα συναισθήματά μας δεν είναι διαχειρίσιμα, ας μιλήσουμε με τον γιατρό μας ή κάποιον άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας για περισσότερη προσωπική υποστήριξη.

Κι ας μην ξεχνάμε, είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το πρόγραμμα εμβολίων ήταν ευρέως επιτυχημένο, κυκλοφορούν ενισχυτικά εμβόλια και τα καλύτερα μυαλά του κόσμου συνεργάζονται για να βρουν έναν τρόπο να ζήσουμε με αυτόν τον ιό χωρίς καταστροφικές συνέπειες.

Πολλά αλλάζουν και πολλά από αυτά είναι προς το καλύτερο.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.