Header Ads

Η πολύτιμη ηρεμία του μυαλού μέσα από την ενσυνειδητότητα

.

Η ενσυνειδητότητα προβάλλεται συχνά ως ένας τρόπος για τη μείωση του στρες, αλλά μια καινούργια μελέτη στο PLOS Medicine διαπίστωσε ότι δεν είναι μια στρατηγική που ταιριάζει σε όλους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην έχει καθόλου αποτελέσματα, ακόμη και να αυξήσει το στρες.

Τα οφέλη της ωστόσο δεν αμφισβητούνται, αντίθετα επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη μελέτη, που αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματά 136 προγραμμάτων ενσυνειδητότητας με τους ειδικούς να υποστηρίζουν, ότι η ενσυνειδητότητα μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες και αυξάνει τα συναισθήματα ευεξίας.

Κάτι ανάλογο ωστόσο κάνει κι ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής, όπως η yoga.

.

Τι είναι μια πρακτική της ενσυνειδητότητας;

Ο όρος της ενσυνειδητότητας δέχεται πολλές ερμηνείες, γεγονός που καθιστά δύσκολη μια μόνο συγκεκριμένη ερμηνεία.

Στο λεξικό της Οξφόρδης η ενσυνειδητότητα αναφέρεται ως «μια νοητική κατάσταση που επιτυγχάνεται όταν εστιάζει στο τώρα, και ελέγχεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σου με ηρεμία».

Η ηρεμία μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά από τεχνικές όπως:

Δημοφιλείς τεχνικές ενσυνειδητότητας δίνουν έμφαση στο να κάθεσαι ακίνητος και να αφήνεις τις σκέψεις απλά να ρέουν χωρίς προσκόλληση σε αυτές. Ενώ άλλοι ειδικοί της ενσυνειδητότητας ενθαρρύνουν την κίνηση και την ευαισθητοποίηση σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού ή το πλύσιμο των πιάτων. Υπάρχουν ωστόσο, πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να προσεγγίσεις την ενσυνειδητότητα και μπορείς να βρεις αυτή που ταιριάζει σε σένα.

Αρχικά στάδια

Θα πρέπει να ξέρεις ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι αποτυγχάνουν στην αρχή δημιουργεί σε κάποιους περισσότερο άγχος, με αποτέλεσμα αντί να ηρεμούν να αγχώνονται περισσότερο. Είναι αυτές οι περιπτώσεις που ίσως η ενσυνείδητότητα δεν είναι για σένα.

Προσπάθησε να μην πιέζεις τον εαυτό σου και να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Είναι καλό μερικές φορές μέσα στην ημέρα, να αφιερώσεις μερικά λεπτά στον εαυτό σου χωρίς να κάνεις τίποτα. Μια μικρή περίοδος χαλάρωσης και ηρεμίας που θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς καλύτερα τις όποιες πληροφορίες χρειάζεται να διαχειριστείς.

Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι επειδή «πρέπει» προσπάθησε να βρεις αυτό που σου αρέσει να κάνεις. Μικρά διαλείμματα ξεκούρασης, έστω και λίγα λεπτά, θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα. Μπορείς να συνδυάσεις αυτά τα διαλείμματα και με τεχνικές αναπνοών για μεγαλύτερη χαλάρωση του οργανισμού σου.

Συμπεράσματα

Μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις με μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας για να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να ξεκουράζεται και βρεις μια πρακτική που σου ταιριάζει. Θυμήσου, ότι στόχος όλου αυτού είναι η αντιμετώπιση του υποσυνείδητου άγχους που επιβαρύνει την υγεία σου και καταστρέφει τις σχέσεις σου. Μια κατάσταση που σταδιακά θα μάθεις να «βλέπεις» και μέρα με την ημέρα να την αντιμετωπίζεις.

***

Πηγές: PLOS Medicine, Journal Current Opinion in Psychology

***



Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.