Header Ads

Τίτλοι τέλους για τη Mars One, που σκόπευε να αποικίσει τον Άρη

Τίτλοι τέλους φαίνεται πως έπεσαν για τη Mars One και το (υπερ)φιλόδοξο πρόγραμμά της για αποικισμό του Άρη: Η Mars One Ventures, το κερδοσκοπικό κομμάτι του όλου project, κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Ιανουάριο, ωστόσο αυτό δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, που επισημάνθηκε από χρήστη του Reddit που βρήκε τα σχετικά έγγραφα.

Σχέδιο του Ολλανδού επιχειρηματία Μπας Λάνσντορπ ήταν να αρχίσει μια εταιρεία η οποία θα αποίκιζε τον Άρη. Για τον σκοπό αυτό η Mars One ήταν χωρισμένη σε δύο κομμάτια, το μη κερδοσκοπικό Mars One Foundation και το κερδοσκοπικό Mars One Ventures. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Engadget, η Ventures AG κηρύχθηκε χρεοκοπημένη από δικαστήριο στην Ελβετία στις 15 Ιανουαρίου, με την αξία της να υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια. H Mars One Ventures PLC, που είναι εγγεγραμμένη σε μητρώα στη Μ. Βρετανία, χαρακτηρίζεται «ανενεργή/ αδρανής» εταιρεία με λιγότερες από 20.000 λίρες στους λογαριασμούς της.

Δεν υπάρχουν δεδομένα για το μη κερδοσκοπικό Mars One Foundation. Μιλώντας στο Engadget, ο Μπας Λάνσντορπ είπε πως το ίδρυμα λειτουργεί ακόμα, αλλά δεν θα μπορεί να αναλάβει δράση χωρίς περαιτέρω επενδύσεις, ενώ απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια πέρα από το ότι υπάρχουν συνεργασίες «για την εξεύρεση λύσης».

Αντί για κρατική χρηματοδότηση ή για κεφάλαια από φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο Λάνσντορπ πίστευε πως θα μπορούσε να βρει τα απαιτούμενα χρήματα από την τηλεόραση, με το Mars One να εξελίσσεται στο πιο ακριβό reality show του πλανήτη, καθώς τηλεθεατές θα παρακολουθούσαν τη διαδικασία αποικισμού. Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού, η Mars One επέλεγε τους αστροναύτες/ αποίκους της από μια «δεξαμενή» εθελοντών, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ για αυτούς, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε.

Η τελευταία ανακοίνωση από τη Mars One έγινε τον Ιούλιο του 2018, όταν έκανε λόγο για επενδυτική συμφωνία με τη Phoenix Enterprises, που είχε δεσμευτεί να παρέχει χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα είχε δεχτεί έντονες κριτικές ως προς τη βιωσιμότητά του, δεδομένου του εκτιμώμενου κόστους- με ερευνητές του ΜΙΤ να αμφισβητούν πολλούς από τους ισχυρισμούς του Λάνσντορπ και να λένε πως θα είχε αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των αποίκων.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.