Header Ads

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία πως αναπτύσσει πυραύλους κατά παράβαση της συνθήκης INF

Η Μόσχα εξακολουθεί να αναπτύσσει πυραύλους στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν πυρηνικές κεφαλές, παραβιάζοντας τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ έχει εξοπλίσει πολλά τάγματα με αυτούς, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων cruise SSC-8 παραβιάζει τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν υπογράψει το 1987 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι θα αποσυρθεί από την INF, κάτι που ώθησε τη Μόσχα να κάνει το ίδιο. Η ανακοίνωση των ΗΠΑ προβλέπει ένα περιθώριο έξι μηνών προκειμένου να πειστεί η Μόσχα να ξεκινήσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη.

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Ρωσία να αδράξει «την τελευταία ευκαιρία να πάρει τον υπεύθυνο δρόμο», ενώ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν κόσμο χωρίς την INF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-H συνθήκη INF και η «ισορροπία του τρόμου» στα πυρηνικά όπλα: Τι σημαίνει η νέα «κόντρα» ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συζητήσουν την Τετάρτη τα νέα μέτρα που θα είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από την απειλή των ρωσικών πυραύλων.

«Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. «Δεν χρειάζεται να μιμούμαστε ό,τι κάνει η Ρωσία. Όμως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής και άμυνας», τόνισε.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί «να αποσπάσει την προσοχή» από τις δικές της παραβιάσεις, κατηγορώντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι παραβιάζει την INF.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.