Header Ads

Σκάνδαλο με διαδικτυακό bullying σε βάρος γυναικών σε γαλλικά ΜΜΕ

Αρκετά στελέχη γαλλικών ΜΜΕ τέθηκαν σε αργία ή απολύθηκαν επειδή φέρονται να συντόνιζαν εκστρατεία online παρενόχλησης και bullying σε βάρος φεμινιστριών και άλλων μέσω κλειστού γκρουπ στο Facebook.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC η «League du LOL» στοχοποιούσε γυναίκες συγγραφείς και φεμινίστριες ακτιβίστριες, μεταξύ άλλων. Δεκάδες άτομα έχουν αποκαλύψει τις εμπειρίες cyberbullying τους από την ομάδα από τότε που αποκαλύφθηκε η υπόθεση από τη γαλλική εφημερίδα Liberation, δύο δημοσιογράφοι της οποίας είναι μεταξύ αυτών που έχουν τεθεί σε αργία.

Ο ένας εξ αυτών, Βενσάν Γκλαντ, που είχε ιδρύσει το γκρουπ το 2009, ζήτησε συγγνώμη στο Twitter, γράφοντας πως συνειδητοποιεί τώρα ότι τέτοιου είδους πρακτικές είναι απαράδεκτες και το «LOL» δεν είναι καθόλου αστείο όταν γίνεται «σε αγέλη».

Χρησιμοποιώντας κυρίως ανώνυμους λογαριασμούς Twitter, τα μέλη της ομάδας κορόιδευαν άλλους δημοσιογράφους, κυρίως γυναίκες. Επίσης έκαναν αστεία με βιασμούς και κοινοποιούσαν φωτογραφίες με πρόσωπα που είχαν τοποθετηθεί μέσω Photoshop σε εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου. Γνωστές δημοσιογράφοι και συγγραφείς όπως η Νόρα Μπουαζούνι και η Λουσίλ Μπελάν (Slate France), καθώς και η podcaster Μελανί Γουάνγκα είπαν πως είχαν στοχοποιηθεί από τη League du LOL. Επίσης, η παρουσιάστρια επιστημονικών θεμάτων Φλοράνς Πορσέλ είπε ότι μέλος της ομάδας την κάλεσε στο τηλέφωνο, παριστάνοντας συντελεστή «γνωστής» ενημερωτικής εκπομπής. Της πήρε συνέντευξη για μια ανύπαρκτη δουλειά και μετά κοινοποίησε το ηχητικό της. «Όταν δημοσιοποιήθηκε, έκλαιγα από ντροπή για τρεις ημέρες» είπε η ίδια.

Ο Νταβίντ Ντουσέτ, του γαλλικού περιοδικού Les Inrockuptibles, ομολόγησε πως ήταν πίσω από τη συνέντευξη και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Πορσέλ. Στην υπόθεση εμπλέκονται δημοσιογράφοι και στελέχη από μεγάλες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του Slate France και της εταιρείας Publicis.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.