Header Ads

Συνταγματική αναθεώρηση και Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, τη θωράκιση των δημοσίων θεσμών και της δημόσιας διοίκησης οφείλει να συνεισφέρει η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Μία συνταγματική αναθεώρηση που δεν πρέπει να υποκύψει ούτε σε ένα ιδιότυπο «συνταγματικό λαϊκισμό» που επιδιώκει να θέσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ένα πλαίσιο συνταγματικών αλλαγών, αλλά ούτε και σε ένα ιδιότυπο «συνταγματικό συντηρητισμό», οριακών δηλαδή αλλαγών που μεταθέτουν τις κρίσιμες αποφάσεις το μέλλον, όπως αυτό εκφράστηκε τουλάχιστον στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το 2008.

Σε αυτό το πλαίσιο και εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης μία από τις προτάσεις που θα μπορούσαν εξετασθούν είναι η διεύρυνση αρμοδιοτήτων του Α.Σ.Ε.Π. σε θέματα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού και συμμετοχής στις κρίσεις σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα ώστε να υλοποιούνται σύμφωνα με την αρχή της αξιοκρατίας με αυστηρά κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Στο ίδιο πνεύμα προτείνεται η ρητή συνταγματική αναφορά στην κατοχύρωση της αρχής της Αξιοκρατίας όχι μόνο στην είσοδο των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, αλλά και στην εξέλιξή τους.

Συμπερασματικά, η συνταγματική κατοχύρωση νέων αρμοδιοτήτων του Α.Σ.Ε.Π. και της αρχής της αξιοκρατίας, αν και μπορεί να καταλήξουν ένα «κέλυφος κενού περιεχομένου», προσδίδουν συμβολικά χαρακτηριστικά κοινής πίστης και συναίνεσης των κοινοβουλευτικών δυνάμεων στην κατοχύρωση της αρχής της αξιοκρατίας στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση, ένα κατεξοχήν θέμα κομματικού ανταγωνισμού και σύγκρουσης στη χώρα μας. Η συνταγματική αναθεώρηση, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία πραγματική ευκαιρία εξέτασης νέων επιλογών που θα θωρακίσουν την ανεξάρτητη και αντικειμενική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Δημήτρης Κιρμικίρογλου
Από το Blogger.