Header Ads

Πούτιν: Αν οι Αμερικανοί εγκαταστήσουν πυραύλους στην Ευρώπη, θα στοχεύσουμε και «τα κέντρα λήψης αποφάσεων»

Η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρού ή μέσου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, στοχοποιώντας όχι μόνο τις χώρες όπου βρίσκονται αυτά, αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων από όπου θα ερχόταν εντολή χρήσης τους δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Τετάρτη.

O Πούτιν είπε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί αντιπαράθεση και δεν θα κάνει το πρώτο βήμα ως προς την ανάπτυξη πυραύλων αντιδρώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον περί απόσυρσης από τη συνθήκη INF του Ψυχρού Πολέμου για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η αντίδραση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα είναι αποφασιστική και πως οι Αμερικανοί διαμορφωτές πολιτικής, κάποιοι εκ των οποίων, όπως πρόσθεσε, έχουν ψύχωση με την «ιδιαιτερότητα» των ΗΠΑ, θα έπρεπε να υπολογίσουν τα ρίσκα πριν κάνουν οποιαδήποτε βήματα.

«Είναι δικαίωμά τους να σκέφτονται όπως θέλουν. Αλλά μπορούν να μετράνε; Είμαι σίγουρος πως μπορούν. Ας μετρήσουν την ταχύτητα και την εμβέλεια των οπλικών συστημάτων που αναπτύσσουμε» είπε ο Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της χώρας στο κοινοβούλιο, χειροκροτούμενος.

 

 

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει είδη όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ενάντια στις περιοχές από τις οποίες προέρχεται η άμεση για εμάς απειλή, αλλά επίσης και ενάντια στις περιοχές όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων, από όπου θα ερχόταν μια εντολή χρήσης αυτών των όπλων εναντίον τους» είπε σχετικά.

Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς απαγορεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από την Ευρώπη επειδή άφηναν στην άλλη πλευρά πολύ μικρό περιθώριο απόφασης περί αντιποίνων σε περίπτωση εκτόξευσής τους- κάτι που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος «κατά λάθος», λόγω έλλειψης χρόνου σε περίπτωση εντοπισμού εισερχόμενου/ων πυραύλου/ων για να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται όντως για επίθεση ή για λάθος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που μίλησε ενώπιον της ρωσικής Βουλής, δεν διευκρίνισε εάν μια τέτοια αντίδραση θα σήμαινε στοχοποίηση μόνο των αμερικανικών κέντρων διοικήσεως και ελέγχου στην Ευρώπη, ή και στόχων σε αμερικανικό έδαφος. Ωστόσο, είπε πως τα ρωσικά οπλικά συστήματα, από άποψης χρόνων πτήσης και άλλων χαρακτηριστικών, θα «ανταποκρίνονταν» σε αυτά που στοχεύουν τη Ρωσία.

Σημειώνεται παρόλα αυτά πως ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε νέες αναπτύξεις πυραύλων, ενώ είπε πως τα χρήματα για τα νέα συστήματα θα πρέπει να προέλθουν από τα υπάρχοντα κονδύλια – υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα δεν θα εγκαταστήσει νέους πυραύλους στην Ευρώπη ή αλλού αν δεν το κάνει πρώτα η Ουάσινγκτον. «Ξέρουμε πώς να το κάνουμε, και θα εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια άμεσα, μόλις οι απειλές εναντίον μας γίνουν πραγματικότητα» σημείωσε.

Μιλώντας για τα νέα όπλα που προορίζονται για το ρωσικό οπλοστάσιο, αναφέρθηκε σε έναν καινούριο hypersonic (όρος που χρησιμοποιείται για ταχύτητες πενταπλάσιες αυτής του ήχου και άνω) πύραυλο για το πολεμικό ναυτικό: Ο πύραυλος Zircon, όπως είπε, θα έχει ταχύτητα εννιαπλάσια αυτής του ήχου, εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων και πρόκειται να εξοπλίσει πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Επίσης, είπε ότι άλλα από τα όπλα που είχε ανακοινώσει πέρυσι (όπως ο πυρηνοκίνητος πύραυλος cruise Burevestnik και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone) περνούν δοκιμές με επιτυχία. 

Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, και παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Ουάσινγκτον, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν θα τις εκκινήσει η Μόσχα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «καταστροφική» την πολιτική των κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ. 

 (με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, RT)

Κώστας Μαυραγάνης / HuffPost Greece
Από το Blogger.