Header Ads

Μια (αρχαία) φωλιά πανθήρων κοντά στην Αθήνα

Σίγουρα όταν ακούει κανείς για πάνθηρες στην Αθήνα το μυαλό του πάει είτε σε ζωολογικό κήπο είτε σε κάποιου είδους μεταφορά- αλλά κάποτε ήταν πραγματικότητα, καθώς, σε απόσταση 45 λεπτών από το σημερινό κέντρο της πόλης, ζούσε αγέλη από πάνθηρες, τα σημάδια και τα λείψανα της οποίας έχουν βρεθεί στο σπήλαιο (δολίνη) Βραώνας- άλλοτε λημέρι πανθήρων, όπου τα αιλουροειδή παρέσερναν τη λεία τους και την έτρωγαν.

Βίντεο από το δυσπρόσιτο, μα ιδιαίτερα σημαντικό από επιστημονικής άποψης, σπήλαιο, κατέγραψε drone του haanity, το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο YouTube.

 

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον Κόμβο «Οδυσσέας» του υπουργείου Πολιτισμού, η δολίνη Βραώνας αποτελεί σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης με κατακρημνισμένη οροφή, και βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Λόγω του αργιλικού ιζήματος, το σπήλαιο παρουσιάζει έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον: Ειδικότερα, η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραώνας έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. 

Από τις έρευνες αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες. Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά κλπ. Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα (οι μικρότερες ηλικίες προέρχονται όμως από διαταραγμένα στρώματα). «Η συγκέντρωση των ζωικών καταλοίπων στη δολίνη οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτή λειτουργούσε ως φυσική παγίδα για τα ζώα της περιοχής ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως φωλεά πανθήρων, στην οποία διατηρήθηκαν λείψανά τους και υπολείμματα θηραμάτων τους» αναφέρεται σχετικά.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.