Header Ads

Έρευνα: Δραματικοί ρυθμοί εξαφάνισης εντόμων παγκοσμίως- τι αναμένεται να προκαλέσουν

«Δραματικοί» ρυθμοί μείωσης παρατηρούνται στους πληθυσμούς του 40% των ειδών εντόμων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα: Βάσει της εν λόγω μελέτης, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και τα σκαθάρια εξαφανίζονται οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα θηλαστικά, τα πουλιά ή τα ερπετά, τη στιγμή που άλλα είδη, όπως οι μύγες και οι κατσαρίδες, αναμένεται να δουν «έκρηξη» των πληθυσμών τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η γενική μείωση των εντόμων προκαλείται λόγω της εντατικής γεωργίας, των εντομοκτόνων και της κλιματικής αλλαγής.

Τα έντομα, ως γνωστόν, αποτελούν την πλειονότητα των πλασμάτων που ζουν στην ξηρά, και παρέχουν σημαντικά οφέλη σε πολλά άλλα είδη, περιλαμβανομένου του ανθρώπου. Παρέχουν τροφή για πουλιά, νυχτερίδες και μικρά θηλαστικά, γονιμοποιούν περίπου το 75% των φυτών στον κόσμο και πολλά άλλα.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως μεμονωμένα είδη εντόμων, όπως οι μέλισσες, έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις πληθυσμών, ειδικά σε ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, το εν λόγω επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Biological Conservation, εξετάζει το θέμα σε ευρύτερο πλαίσιο, καθώς λαμβάνει υπόψιν 73 υπάρχουσες μελέτες ανά τον κόσμο, που έχουν δημοσιευτεί μέσα στα τελευταία 13 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μειώσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές ενδεχομένως να οδηγήσουν στην εξάλειψη του 40% των εντόμων μέσα στις επόμενες λίγες δεκαετίες. Το 1/3 των ειδών εντόμων χαρακτηρίζονται επαπειλούμενα.

«Ο κύριος παράγοντας είναι η απώλεια βιοτόπων, εξαιτίας των γεωργικών πρακτικών, της αστικοποίησης και της αποδάσωσης» είπε στο BBC News ο Φρανσίσκο Σάντσεζ- Μπάγιο, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Δεύτερος είναι η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων στη γεωργία παγκοσμίως και η μόλυνση με χημικά κάθε είδους. Τρίτον, έχουμε βιολογικούς παράγοντες, όπως τα είδη- εισβολείς και τα παθογόνα, και τέταρτον έχουμε την κλιματική αλλαγή, ειδικά στις τροπικές περιοχές, όπου είναι γνωστό πως έχει μεγάλη επίδραση».

Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα, με πιθανό αποτέλεσμα την εξαφάνιση ειδών πτηνών, ερπετών και ψαριών που τρέφονται με έντομα- ενώ παράλληλα κάποια άλλα είδη εντόμων που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα αυξηθούν κατακόρυφα, καθώς οι θηρευτές τους θα εξαφανίζονται. Μεταξύ των ειδών που θεωρούνται «υποψήφια» για κάτι τέτοιο είναι η οικιακή μύγα και η κατσαρίδα, που μπορούν να ζουν άνετα σε τεχνητά περιβάλλοντα και έχουν αναπτύξει αντοχές στα εντομοκτόνα.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.