Header Ads

Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στην «τρομοκρατία των τροφίμων»

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την υπερβολική αύξηση των τιμών λαχανικών και φρούτων «τρομοκρατία των τροφίμων», υποσχόμενος ότι θα ελεγχθεί η αγορά καθώς ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου, πολλοί δήμοι άρχισαν να πουλάνε απευθείας φρούτα και λαχανικά στους καταναλωτές. «Με αυτόν τον τρόπο, οι τιμές θα μειωθούν στο μισό» υποσχέυηκε 

«Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να παίζουν ένα παιχνίδι στην Τουρκία. Οι τιμές σε μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες και αγγούρια άρχισαν να αυξάνονται. Ήταν τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Συνέδεσε μάλιστα τον αγώνα της κυβέρνησης ενάντια στην αύξηση των τιμών των τροφίμων με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, σύμφωνα με την Hurriyet, «κάποιοι ξεκίνησαν να παίζουν παιχνίδια κατά της Τουρκίας.Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξεκινήσουν αυτόν τον τρόμο», πρόσθεσε.

Θα υπάρχουν 50 σημεία πώλησης φρούτων και λαχανικών στην Κωνσταντινούπολη και 15 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK), τα κρεμμύδια, των οποίων η μέση τιμή τον Ιανουάριο ήταν 4,9 τουρκικές λίρες/ κιλό, πωλούνται από δήμο της Άγκυρας για 2 λίρες/κιλό από τις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,43% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα. Η ετήσια αύξηση ήταν κατακόρυφη, σημειώνοντας 30,7%. Στα φρούτα και τα λαχανικά, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τον περασμένο μήνα, οι τιμές των φρέσκων λαχανικών και φρούτων αυξήθηκαν κατά 29,7%, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι τιμές τους κατά 64%.

Ο υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάν Πεκάν, δήλωσε ότι κρατικοί υπάλληλοι διενήργησαν ελέγχους στις αγορές χονδρικής πώλησης λαχανικών και φρούτων στις επαρχίες της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Αττάλειας  στις 26 Φεβρουαρίου, οι οποίες αποκάλυψαν ότι ορισμένοι έμποροι χρέωναν υπερβολικές τιμές.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι επίσης επέβαλαν πρόστιμα σε άλλες 76 εταιρείες,  για την πώληση μη καταχωρημένων προϊόντων και άλλες παρατυπίες, σύμφωνα με τον υπουργό.

 

Με πληροφορίες από Hurriyet

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.