Header Ads

Ashitaba: Το φυτό που έτρωγαν οι Σαμουράι, «κλειδί» της αντιγήρανσης

 Ένα ιαπωνικό φυτό που είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της Ιαπωνίας, ενδεχομένως να προσφέρει μια μακρά, υγιή ζωή, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη  είναι το μυστικό για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Η σπάνια angelica keiskei koidzumi - γνωστή ως ashitaba - αποτελούσε βασική τροφή των Σαμουράι για χιλιετίες και έχει τέτοιες αναζωογονητικές ιδιότητες που εάν ένα κοπεί ένα φύλλο το πρωί, θα βγει άλλο μέχρι την επόμενη μέρα.

Τώρα οι επιστήμονες που ψάχνουν για συστατικά που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γήρανση έχουν ανακαλύψει ότι ένα από τα αποτελεσματικότερα μπορεί να βρεθεί στο φυτό ashitaba, το οποίο μεταφράζεται ως «φύλλο του αύριο».

Μια φυσική ουσία στο φυτό φαίνεται να προκαλεί μια βασική διαδικασία που βοηθά στην απομάκρυνση των «κυτταρικών σκουπιδιών» που μπορούν να συσσωρευτούν όταν γερνάνε τα κύτταρα  και να προκαλέσουν μια σειρά ασθενειών και διαταραχών.

«Είναι πάντα ωραίο να βρίσκουμε μια επιστημονική εξήγηση για τις παραδοσιακές ιατρικές λαϊκές ιστορίες”, δήλωσε ο Frank Madeo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Graz στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών της Αυστρίας.

Ο Madeo, ο οποίος βοήθησε στην έρευνα, δήλωσε ότι η ουσία που είναι γνωστή ως 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη ή DMC, η οποία απαντάται φυσικά στα φυτά Ashitaba, προκαλεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία.

«Αυτή είναι μια διαδικασία καθαρισμού και ανακύκλωσης», δήλωσε στο AFP. που αφαιρεί περιττό υλικό από τον οργανισμό, ειδικά κυτταρικά σκουπίδια όπως συσσωματωμένες πρωτεΐνες».

Αυτή η διαδικασία «καθαρισμού»  είναι το κλειδί για καλή υγεία καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Όταν τα κύτταρα αποτυγχάνουν να απομακρύνουν άμεσα και αποτελεσματικά τα κατεστραμμένα μέρη, αυτά μπορούν να ενδυναμωθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Πολλά φλαβονοειδή έχουν ήδη αποδειχθεί ότι έχουν μια ποικιλία ευεργετικών αποτελεσμάτων, που κυμαίνονται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έως προστασία έναντι εκφυλισμού των κυττάρων.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και ο Madeo είπε ότι τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν τη δοκιμή του DMC σε ποντίκια θα επεκταθούν ευρύτερα για να προστατεύσουν τα ποντίκια από τη γήρανση και τις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες.

«Τελικά, χρειάζονται κλινικές δοκιμές για τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

 

Το φυτό Ashitaba

Η Ashitaba αναπτύσσεται στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό και είναι πολυετές, ενώ το ύψος του φτάνει τα 120 εκατοστά. Είναι γνωστό ότι ήταν σημαντική τροφή για τους σαμουράι και έχει μια μακρά λαογραφική ιστορία ως βότανο για την επέκταση μιας υγιούς ζωής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έχει εντυπωσιακές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Από τα φύλλα του μπορεί κανείς να φτιάξει τσάι ή να χρησιμοποιήσει τη ρίζα του φυτού ως λαχανικό. Ακατέργαστο, θυμίζει τη γεύση του σέλινου.

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.