Header Ads

Η Airbus μόλις το ανακοίνωσε-Τέλος στην παραγωγή των Α380 superjumbo

Το πρωί της Πέμπτης η Airbus ανακοίνωσε την απόφασή της να βάλει τέλος στην παραγωγή αεροσκαφών τύπου Α380 γνωστά και ως superjumbo, αφήνοντας πίσω ουσιαστικά το όνειρό της να κατακτήσει τους αιθέρες με ένα υπερ-αεροπλάνο, όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν πολλοί.

«Δεν υπάρχει βάση ώστε να διατηρήσουμε την παραγωγή παρά τις προσπάθειες συνεργασίας μας με άλλες αεροπορικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τομ Έντερς εκ μέρους της επιχείρησης.

Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου τύπου μειώθηκαν κατακόρυφα λόγω αρκετών καθυστερήσεων στις παραδόσεις από την εταιρεία αλλά και εξαιτίας της τιμής του αεροσκάφους.

Το δύο ορόφων αεροπλάνο και το μεγαλύτερο επιβατηγό του κόσμου βρέθηκε στους αιθέρες για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια. Η πεποίθηση όμως της Airbus πως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα προτιμήσουν και τα υπερβολικά μεγάλα αεροπλάνα για τα ταξίδια των επιβατών τους δεν επιβεβαιώθηκε.

Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει παραδώσει 234 superjumbo, λιγότερο από το 1/4 των 1.200 που προέβλεπε ότι θα πουλούσε στις αρχές των σχεδιασμών της.

Το στοίχημα που έβαλε υπονομεύτηκε από την μετατόπιση του ενδιαφέροντος των υπόλοιπων εταιρειών σε ελαφρύτερα και αποδοτικότερα αεροπλάνα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι το τελευταίο αεροσκάφος Α380 θα παραδοθεί το 2021. Όπως μάλιστα υπογραμμίστηκε, πρόκειται για 17 αεροσκάφη τα οποία θα παραδοθούν μέχρι το 2021, 14 από αυτά στην Emirates και 3 στην ιαπωνική ΑΝΑ.

Η Airbus παράλληλα γνωστοποίησε το γεγονός πως συζητά με συνδικάτα καθώς από την απόφαση της απόσυρσης επηρεάζονται γύρω στις 3.000 θέσεις εργασίας.

«Είμαστε απογοητευμένοι που αθετούμε την υπόσχεσή μας αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Emirates, Σείχ Αχμέντ μπιν Σεντ αλ Μαχτούμ. Την ίδια ώρα εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αντιδράσεις των επιβατών στους οποίους παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός ο συγκεκριμένος τύπος αεροπλάνου.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.