Header Ads

Βρετανίδα 15χρονη μαθήτρια εγκατέλειψε το σπίτι της για το ISIS - Τώρα θέλει να γυρίσει πίσω

H Σαμίνα Μπέγκουμ ήταν 15 χρονών όταν αποφάσισε να φύγει από το ανατολικό Λονδίνο όπου ήταν μαθήτρια για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Σήμερα, είναι 19 ετών και ζητάει να επιστρέψει πίσω καθώς είναι σχεδόν 9 μηνών έγκυος.

Την Σαμίνα, εντόπισε η εφημερίδα The Times σε στρατόπεδο προσφύγων στη βόρεια Συρία, παντρεμένη και έγκυος με το παιδί ενός μαχητή του ISIS.

«Δεν μετανιώνω που ήρθα εδώ. Δεν είμαι η ίδια 15χρονη μαθήτρια που έφυγε από το Μπέθαλ Γκριν πριν από τέσσερα χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Το χαλιφάτο έχει τελειώσει. Υπήρξε τόσο μεγάλη καταπίεση και διαφθορά που δεν νομίζω ότι άξιζαν τη νίκη. Ξέρω τι σκέφτεται ο καθένας για μένα καθώς έχω διαβάσει όλα όσα γράφτηκαν στο διαδίκτυο. Αλλά θέλω απλώς να γυρίσω σπίτι για να ζήσω ήσυχα με το παιδί μου. Τα άλλα μου δύο βρέφη έχουν πεθάνει» είπε στον δημοσιογράφο Άντονυ Λόιντ.

Η Σαμίνα, μαζί με άλλες δύο συμμαθήτριες της, έγιναν πασίγνωστες στη Βρετανία όταν σε ηλικία 15 ετών έφυγαν από το Λονδίνο, από το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ για την Τουρκία και από εκεί πέρασαν στη Συρία. Στους γονείς τους είχαν πει πως απλά βγαίνουν για λίγο έξω.

Ο υπουργός ασφαλείας, Μπεν Βάλας, απέρριψε την έκκληση της Μπέγκουμ την Πέμπτη, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να διακινδυνέψω βρετανικές ζωές για να σώσω τρομοκράτες σε μια αποτυχημένη πολιτεία. Οι πράξεις μας έχουν και συνέπειες».

«Η ζωή στη Ράκα ήταν κατά βάση κανονική και που και που και κάποιοι βομβαρδισμοί. Την πρώτη φορά που είδα ένα κομμένο κεφάλι μέσα στα σκουπίδια δεν με αναστάτωσε καθόλου. Ήταν το κεφάλι ενός άντρα που αιχμαλωτίστηκε στο πεδίο της μάχης, ενός εχθρού του Ισλάμ. Σκέφτηκα μόνο τι θα έκανε μια γυναίκα μουσουλμάνα αν είχε την ευκαιρία».

Σύμφωνα με την Σαμίνα, οι άλλες δύο συμμαθήτριες της με τις οποίες έφθασε στη Συρία, παντρεύτηκαν επίσης ξένους μαχητές του ΙSIS. H μία από αυτές έχει πεθάνει πια, σε αεροπορικό βομβαρδισμό της Ράκα, το 2016.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της λέει πως πρέπει να της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία και πως οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πρέπει να την αντιμετωπίσουν σαν θύμα. 

 

(Με πληροφορίες από BBC και HuffPost UK)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.