Header Ads

Ένταση στην Ισπανία καθώς αρχίζει η δίκη 12 ηγετών των Καταλανών αυτονομιστών

Δώδεκα ηγέτες των Καταλανών αυτονομιστών κατέφθασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την Τρίτη, προκειμένου να απαγγελθούν σε βάρος τους κατηγορίες για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, που δίχασε τη χώρα.

Κατηγορούνται για εξέγερση, ανταρσία και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας πριν 16 μήνες που πυροδότησε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η δίκη θα μεταδοθεί ζωντανά στην εθνική τηλεόραση.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Soto del Real έξω από τη Μαδρίτη, όπου κρατούνταν, στο δικαστήριο νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε δύο βαν υπό αστυνομική συνοδεία.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, περιλαμβανομένων αντιτρομοκρατικών μονάδων, αναπτύχθηκαν γύρω από το κτίριο του δικαστηρίου, ενώ υποστηρικτές των αυτονομιστών παρενοχλούνταν από διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, καθώς πλήθη μαζεύονταν εκεί εν όψει της δίκης.

Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έφεραν πλακάτ που έγραφαν «ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», ενώ μικρή ομάδα απέναντί τους φώναζε «golpista (πραξικοπηματίες), κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως προσπάθησαν να διαλύσουν το ισπανικό κράτος ανακηρύσσοντας ανεξαρτησία.

Οι κατηγορούμενοι δεν έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν στο δικαστήριο την πρώτη ημέρα της δίκης τους. Εννιά έχουν φυλακιστεί χωρίς εγγύηση από τα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018. Στο μεταξύ, επτά άλλοι πολιτικοί που εμπλέκονταν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας βρίσκονται αυτοεξόριστοι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η δίκη λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη στιγμή για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ, του κόμματος των Σοσιαλιστών, ο οποίος χρειάζεται τις ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων για να περάσει ένα κομβικό για την κυβέρνησή του νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο.

Ο Σάντσεζ έχει υιοθετήσει πιο συμβιβαστικό τόνο με τους Καταλανούς εθνικιστές από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση των συντηρητικών, και έχει προσπαθήσει να αρχίσει συνομιλίες. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεσμευτεί να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο, επικαλούμενοι την άρνηση του πρωθυπουργού να συζητήσει περί ανεξαρτησίας.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.