Header Ads

Πτολεμαΐδα 5: Δημοσίευμα κάνει λόγω για «ΣΚΑΝΔΑΛΟ»!

Το newmoney.gr καταγγέλλει ότι η υπογραφή της λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ έχει οσμή σκανδάλου επειδή «παρακάμπτουν την έρευνα και υπογράφουν άρον-άρον». Πρόκειται για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοια δημοσιεύματα ή έχουν δίκιο; Δεν ξέρουμε και μάλλον δεν θα μάθουμε.

Παραθέτουμε το δημοσίευμα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

«Οσμή σκανδάλου και διαπλοκής δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου να υπογράψει εσπευσμένα τη σκανδαλώδη σύμβαση για τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Πριν καν ολοκληρωθεί η εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα που έχει ξεκινήσει με αφορμή τους δυσμενείς όρους της σύμβασης που αποκάλυψε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος νίπτουν τας χείρας τους και ετοιμάζονται να υπογράψουν, το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαρτίου, τη σύμβαση-δώρο στην ΓΕΚ-Τέρνα του κ. Γιώργου Περιστέρη.

Στην πραγματικότητα ένα λεόντειο συμβόλαιο που υπογράφεται παρά το αρχικό μούδιασμα που δημιούργησε η αποκάλυψη για τις ρήτρες που κρύβει, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την απόρριψη εισήγησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, που πρότεινε την πληρωμή αποζημίωσης μόλις 10 εκατ. ευρώ για να απαλλαγεί η ΔΕΗ σε περίπτωση ακύρωσης του έργου με υπαιτιότητά της. Αντί αυτού, η Επιχείρηση, κινδυνεύει να χάσει 70 εκατ. ευρώ εάν ενεργοποιηθεί η ποινική ρήτρα που περιέχει το χρυσό συμβόλαιο και η οποία αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του έργου, με προϋπολογιζόμενο κόστος 1,4 δισ. ευρώ.

Σε μια περίοδο που η ΔΕΗ εισέρχεται σε καθεστώς προετοιμασίας, εν όψει της αποκρατικοποίησης, και η τρόικα πιέζει για νοικοκύρεμα ώστε να καταστεί ελκυστική στους επενδυτές, η κυβέρνηση σέρνει την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε μια μεγάλη περιπέτεια χωρίς να είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της φαραωνικής επένδυσης.

Είναι μάλιστα απορίας άξιο το γεγονός ότι οι υποτιθέμενοι κυνηγοί της διαπλοκής και της κάθαρσης στο δημόσιο βίο –οι επονομαζόμενοι ταγοί της ενημέρωσης- δεν βλέπουν ίχνος σκανδάλου στην υπόθεση, σπεύδοντας να προβάλουν το στρατηγικό χαρακτήρα της επένδυσης, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει αλλά και την ταύτιση με αυτή ακόμη και των σκληρών συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Κανείς δεν ζήτησε να ακυρωθεί το έργο, σε μια εποχή μάλιστα που οι επενδύσεις προβάλλουν μονόδρομος για την ανάκαμψη της αγοράς. Πρέπει όμως και είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον όταν η ΔΕΗ στο πρόσφατο παρελθόν απέδειξε την αδυναμία της να χρηματοδοτήσει ακόμη και μικρότερης κλίμακας έργα.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επένδυση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη ύψους 300 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο αλλά μικρότερο έργο στην Μεγαλόπολη. Το τελευταίο ενώ ανατέθηκε στην J&P Αβαξ, επί 1,5 χρόνο σερνόταν, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να ακυρωθεί, ελλείψει χρηματοδότησης.

Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το έργο επαναπροκηρύσσεται, αλλά λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών σπάει σε τρεις εργολαβίες!

Δεν είναι όμως μόνο τα συμβόλαια της ΔΕΗ. Λεόντειες συμβάσεις και υπέρογκες ρήτρες από άγνοια (;) υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και σε άλλους τομείς, με πρώτο και καλύτερο τον τομέα των δημοσίων έργων.

Οι ποινικές κυρώσεις και οι ρήτρες που συνοδεύουν για παράδειγμα τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης για την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων έχουν γονατίσει την ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που ψαλιδίζει μισθούς και συντάξεις και ρίχνει στη μιζέρια και την ανυποληψία το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα τελευταία τρία χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για αθέτηση υποχρεώσεων και καθυστερήσεις προς τους εργολάβους. Και αυτά είναι χρήματα που προβλέπονταν από τις συμβάσεις!»
Από το Blogger.