Header Ads

«Συμφέρουσα για τη Γερμανία και όχι για την Ελλάδα η Πτολεμαΐδα 5»

Αντιγράφουμε από την Ελευθεροτυπία:
Συμφέρουσα για τη Γερμανία και όχι για την Ελλάδα είναι «η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5».

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Berlinez Zeitung», που επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, η προμήθεια του εξοπλισμού θα είναι γερμανικής προέλευσης ενώ διασφαλίζονται εκεί 1.150 θέσεις εργασίας έως το 2017. Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πωλήσεων Euler-Hermes, που βλέπει «μόνο περιορισμένες δυνατότητες πωλήσεων στο εσωτερικό, και πως μόνο με ξένες παραγγελίες, όπως εκείνη της ΔΕΗ με τον οργανισμό, θα είναι εξασφαλισμένη η κατασκευή εξοπλισμού μονάδων παραγωγής ενέργειας από γερμανικό εργοστάσιό της».

Ο Κώστας Κατώπης, από τη θεματική ομάδα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων, επισημαίνει: «Η Euler-Hermes χορηγεί δάνεια και εγγυήσεις για έργα που αφορούν γερμανικές εξαγωγές. Με αυτό τον τρόπο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της κ. Μέρκελ εξασφαλίζει την προμήθεια εξοπλισμού από μία εταιρεία της ίδιας χώρας για την κατασκευή της μονάδας στη βόρεια Ελλάδα».

Καλούμε τη ΔΕΗ, αναφέρει το κόμμα των Ελλήνων Πρασίνων, «να αποδείξει τη βιωσιμότητα της μονάδας (με ή χωρίς ευνοϊκή χρηματοδότηση) δημοσιοποιώντας τις δικές της εκτιμήσεις για το μερίδιο αγοράς και το συνολικό κόστος παραγωγής της μονάδας για ολόκληρο τον κύκλο ζωής της».

Χθες η Κομισιόν έθεσε σε διαβούλευση την Πράσινη Βίβλο για την Ενέργεια έως το 2030. Προβλέπεται: η μείωση των εκπομπών κατά 40% και -έμμεσα- μερίδιο ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) 30% στην τελική κατανάλωση ενέργειας. «Ακόμα κι αν υιοθετηθούν αυτοί οι στόχοι», τονίζει ο Κώστας Κατώπης, «το περιθώριο λειτουργίας της μονάδας (που αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2020) θα μειωθεί δραματικά και η οικονομική της βιωσιμότητα θα εξαρτάται αποκλειστικά από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Που σημαίνει, από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές».
Από το Blogger.