Header Ads

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΔΕΗ - Εκλεισε η συμφωνία χρηματοδότησης για Πτολεμαϊδα 5

Στην πρόσφατη έρευνα της PWC μεταξύ 45 CEO’s μεγάλων εταιρειών, ένας από τους κομβικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας θεωρήθηκε ότι είναι η εμπιστοσύνη των ξένων τραπεζών προς την ελληνική οικονομία.
Τα δύο κομβικά project που θα έδειχναν ότι αρχίζει να αναστρέφεται το διεθνές κλίμα θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να είναι είτε η πώληση του ΟΠΑΠ είτε η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, που και τα δύο απαιτούν διεθνή χρηματοδότηση. Τελικά σήμερα ένα άλλο μεγάλο έργο η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ κατάφερε να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των γερμανικών τραπεζών που δέχθηκαν να χρηματοδοτήσουν με 700 εκατ. μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις στη χώρα.

Η αρχική έγκριση από τον γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων ανακοινώθηκε νωρίτερα από τη ΔΕΗ, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου κάνοντας λόγο για ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Εθνική Οικονομία.

Σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου της ΔΕΗ «Πτολεμαϊδα V» ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε τα εξής:

“Η σημερινή εξέλιξη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του μεγαλύτερου ενεργειακού μέχρι σήμερα έργου, «Πτολεμαϊδα V» της ΔΕΗ, μέσω και της έγκρισης για την κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700.000.000 ευρώ από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία.

Η χρηματοδότηση και η υλοποίηση αυτής της τεράστιας επένδυσης είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και για Ανάπτυξη.
Σήμερα έγινε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την Ελλάδα που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα.

Για την Ελλάδα της Ανάπτυξης, με νέες επενδύσεις, που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της και για άλλες αντίστοιχες μεγάλες επενδύσεις, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες”.

Ανακοίνωση ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι δόθηκε αρχική έγκριση από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ περίπου ύψους €700 εκατ. που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου «Πτολεμαΐδα V».

Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ ενημερώθηκε από τη διοργανώτρια του σχετικού κοινοπρακτικού δανείου Τράπεζα KfW IPEX-Bank, ότι δόθηκε η αρχική έγκριση για την κάλυψη δανείου ύψους περίπου €700 εκατ. από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, η οποία αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη σύναψη του εν λόγω κοινοπρακτικού δανείου.

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε: «Η παροχή εγγύησης εκ μέρους ενός Οργανισμού του μεγέθους της Euler-Hermes, ιδίως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, καθώς υποδηλώνει την εμπιστοσύνη σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ΔΕΗ αλλά και στην ίδια την επιχείρηση.»


Η νέα Μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.

Με ξεχωριστή ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ελλάδα – Ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας η οποία:

• Αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής.

• Κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.

• Ταυτόχρονα πλήθος Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της περιοχής αναμένεται να παράσχουν υλικά και υπηρεσίες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας.

• Επιπλέον, η Πτολεμαΐδα V αποτελεί ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.Συγκεκριμένα:

- Η νέα Μονάδα, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ, - η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα - θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων.

- Έτσι, θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες. Συγκεκριμένα με την Πτολεμαΐδα V η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 40%, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και πολύ μεγαλύτερη εκείνη των ρύπων (SOx και NOx, κατά 60% και σωματίδια κατά 90%), που πια έχουν άμεση σχέση με το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

- Τέλος, το νέο μεγάλο ενεργειακό έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη "θωράκισή" της από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε τα εξής:

"Στα γραφεία της ΔΕΗ έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή έγκρισης της χρηματοδότησης του κολοσσιαίου έργου κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα ποτέ.

Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας χρηματοδότησης –από λεπτό σε λεπτό αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς ΔΕΗ– η ΔΕΗ βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes καθώς επίσης και με τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα Kfw για δάνειο ίσο με το 50% της συνολικής επένδυσης.

Η Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να αντικαταστήσει παλαιές αντιπαραγωγικές ρυπογόνες παλιές μονάδες, βελτιώνοντας σημαντικά τα λειτουργικά περιθώρια και την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ".

Χάρης Φλουδόπουλος / Πηγή: www.capital.gr
Από το Blogger.