Header Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
29.03.2013 Αιτιολογική Έκθεση
Η χωροθέτηση και δημιουργία υδατοδρομίων, παρά την περιορισμένη σχετικά μεταφορική τους απόδοση, μπορεί να συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη των νησιωτικών ιδιαίτερα περιοχών, αφενός συμβάλλοντας στη βελτίωση της προσπελασιμότητας και επομένως στην άρση της νησιωτικής απομόνωσης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών των νησιωτικών πληθυσμών, αφετέρου συμβάλλοντας στο αναγκαίο μεταφορικό έργο για την εξυπηρέτηση κυρίως της τουριστικής κίνησης.

Για το ευαίσθητο περιβάλλον των παράκτιων ζωνών των νησιών αλλά και των λιμνών που ούτως ή άλλως συχνά υπονομεύεται από ασχεδίαστη χωροθέτηση ή λειτουργία δραστηριοτήτων τουριστικών ή άλλων, κρίνεται σκόπιμο η αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων να συμμορφώνεται απολύτως με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και το καθεστώς προστασίας των ορισμένων ως «προστατευόμενων περιοχών», καθώς επίσης και με το καθεστώς προστασίας των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Η έμφαση στην προστασία περιβαλλοντικά αξιόλογων ή ευαίσθητων ή πολιτιστικά σημαντικών θαλάσσιων ή λιμναίων οικοσυστημάτων, δεν αντανακλά μόνο την προτεραιότητα της «προστασίας». Αντανακλά επίσης και την σκοπιμότητα υπεράσπισης σημαντικών τοπικών και δυνάμει αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των παράκτιων, παραλίμνιων και νησιωτικών περιοχών.

Κατά τούτο λοιπόν προτείνονται τροπολογίες οι οποίες αφενός εμπλέκουν σε επίπεδο συναρμοδιότητας τον υπουργό ΥΠΕΚΑ στην τελική υπογραφή της αδειοδότησης, αφετέρου διασφαλίζουν την απαγόρευση χωροθέτησης υδατοδρομίων σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60 / 31-3-2011) . Στις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές (των παραγράφων 2 έως 8 του άρθρρου 5 του ν. 3937/2011) η δημιουργία υδατοδρομίου μπορεί να επιτρέπεται εφόσον δεν προσκρούει στους σκοπούς της προστασίας και εφόσον προβλέπεται στα οικεία σχέδια διαχείρισης ή Ειδικές Περιβαλλοντικές τους Μελέτες, ενώ για τις περιοχές που δεν υπάρχουν ακόμα Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, θα πρέπει πρώτα αυτές να εκπονηθούν ώστε να μπορεί να δοθεί βάσει αυτών άδεια χωροθέτησης υδατοδρομίου εφόσον το επιτρέψουν. Επίσης, σε κάθε περίπτωση η χωροθέτηση υδατοδρομίου θα πρέπει να απαγορεύεται σε περιοχές ενάλιων αρχαιολογικών χώρων του άρθρου 15 του ν. 3028/2012 (Α’ 153/28-6-2002) όπως ισχύει, ακόμα και αν εκκρεμεί ο ορισμός Ζωνών Προστασίας που προβλέπεται στον ίδιο νόμο. Αυτά ισχύουν ακόμα και στην περίπτωση που το έργο πληροί τις προϋποθέσεις της στρατηγικής επένδυσης του ν. 3894/2010 όπως αυτός ισχύει και τροποποιείται με το άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου.

Προτεινόμενες Τροποποιήσεις :

Κεφάλαιο Ε’, Άρθρο 34, Γενικές Διατάξεις, Νέα Παράγραφος 2’

Προστίθεται στη συνέχεια της παρ. 2 ως ακολούθως:

«2’. Δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση και λειτουργία υδατοδρομίου ή η χρήση υδάτινου πεδίου ως υδατοδρομίου σε θαλάσσια ή λιμναία περιοχή που εμπίπτει α) στις προστατευόμενες περιοχές της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60/31-3-2011) και β) στις περιοχές προστασίας ενάλιων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων όπως αυτές ορίζονται βάσει του άρθρου 15 του ν. 3028/2002 (Α’ 153/28-6-2002), όπως ισχύει. Η απαγόρευση αυτή ισχύει απαρέγκλιτα και σε κάθε περίπτωση. Στις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές των παραγράφων 2 έως 8 του άρθρου 5 του ν. 3937/2011, προϋποτίθεται η πρόβλεψη της χωροθέτησης υδατοδρομίου από τα οικεία σχέδια διαχείρισης ή τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που τις συνοδεύουν.»

Κεφάλαιο Ε’, Άρθρο 35 Χρηματοδότηση επένδυσης υδατοδρομίων

Το άρθρο 35 αναδιατυπώνεται ως εξής:

«Είναι δυνατή η χρηματοδότηση μέρους ή όλων των επιμέρους ενεργειών για την κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία υδατοδρομίου από ιδιωτικούς ή/και δημόσιους, εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, κατά τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 του ν. 3894/2010 (Α’ 204) όπως ισχύει και με εξαίρεση των προστατευόμενων περιοχών της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60/31-3-2011), των προστατευόμενων περιοχών των παραγράφων 2 έως 8 του άρθρου 5 του ν. 3937/2011 για τις οποίες υπάρχουν σχέδια διαχείρισης ή Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία υδατοδρομίου ή εκκρεμεί η εκπόνηση ή ολοκλήρωση αυτών των μελετών, καθώς και των περιοχών που προσδιορίζονται βάσει του άρθρου 15 του ν. 3028/2002 (Α’ 153/28-6-2002) όπως ισχύει.»


Κεφάλαιο Ε’ , Άρθρο 36, Παράγραφος 1

Η παρ. 1 του άρ. 36 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής χορηγείται άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου. Προκειμένου για υδατοδρόμιο σε λίμνη, η άδεια λειτουργίας χορηγείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».»


Κεφάλαιο Ε’, Άρθρο 38, Παράγραφος 1

Προστίθενται οι παράγραφοι (ια’) και (ια’’) ως εξής:

«(ια’) Σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών βάσει των περιορισμών που απορρέουν για τις προστατευόμενες περιοχές όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60/31-3-2011) και στα οικεία σχέδια διαχείρισης ή τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι οποίες θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εκπονηθεί.

(ια΄΄) Σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών βάσει των περιορισμών που απορρέουν για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτοί ορίζονται βάσει του άρθρου 15 του ν. 3028/2002 (Α’ 153/28-6-2002)»


Κεφάλαιο Ε’, Άρθρο 39, Παράγραφος 1

Προστίθενται οι παράγραφοι (γ’) και (γ’’) ως εξής :

γ’) Στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα ασυμβατότητας της χωροθέτησης του υδατοδρομίου με το καθεστώς προστασίας των υπόψη θαλάσσιων ή λιμναίων υδάτινων πεδίων,

γ’’) Στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα ασυμβατότητας της χωροθέτησης του υδατοδρομίου με το καθεστώς προστασίας των υπόψη ενάλιων θαλάσσιων ή λιμναίων αρχαιολογικών χώρων]

Υπογράφοντες Βουλευτές
Διώτη Ηρώ
Αποστόλου Βαγγέλης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Θανάσης
Σταθάκης Γεώργιος
Συρμαλένιος Νίκος
Από το Blogger.