Header Ads

ΝΑΥΑΓΙΟ για το φωτοβολταϊκό που ήθελε να φτιάξει η ΔΕΗ στην περιοχή μας

Ναυάγιο «επί δύο» μέσα σε μια εβδομάδα για τα φωτοβολταικά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, στους διαγωνισμούς των οποίων το επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε σχεδόν μηδενικό.

Την περασμένη Πέμπτη 21 Μαρτίου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής προσφορών για το μεγα-φωτοβολταικό της Μεγαλόπολης (50 MW), ενώ χθες συνέβη το ίδιο για τα δύο μικρότερα φωτοβολταικά της Κοζάνης (15 MW έκαστο).

Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα υπήρξε απογοητευτικό : Μόλις μια προσφορά για τη Μεγαλόπολη, καμία απολύτως για την Κοζάνη !

Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση του φωτοβολταικού της Μεγαλόπολης, η ΔΕΗΑΝ αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να επαναπροκηρύξει το έργο, «σπάζοντάς» το σε τρία μικρότερα κομμάτια χαμηλότερου προϋπολογισμού έκαστο, προσδοκώντας έτσι ότι θα καταφέρει επιτέλους να προσελκύσει επενδυτές. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο του Σεπτεμβρίου 2012, όταν η ΔΕΗΑΝ δεν κατακύρωσε το διαγωνισμό της Μεγαλόπολης στην J&P-ΑΒΑΞ η οποία και είχε αναδειχθεί ανάδοχος, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Τρεις διαγωνισμοί λοιπόν προκηρύχθηκαν το Φεβρουάριο, ένας για την προμήθεια όλου του εξοπλισμού, δηλαδή των πάνελς (47 εκ.ευρώ), ένας για την κατασκευή του έργου (19 εκ. ευρώ) και ένας για την κατασκευή των υποσταθμών (4,5 εκ. ευρώ).

Μία προσφορά για την κατασκευή, καμία για τα πάνελς !

Την περασμένη όμως Πέμπτη, προσφορά κατέθεσε μόνο μια μεσαίου μεγέθους ελληνική εταιρεία και αυτήν στο διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου. Στους άλλους δύο διαγωνισμούς, για την προμήθεια και χρηματοδότηση του εξοπλισμού των δύο φωτοβολταικών σταθμών της Μεγαλόπολης ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα, και για την κατασκευή των δύο υποσταθμών, δεν εμφανίστηκε… ψυχή. Σημειωτέον, ότι τόσο ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου όσο και εκείνος για τους υποσταθμούς, δεν απαιτούσαν εξασφάλιση της χρηματοδότησης…

Κύκλοι της εταιρείας αποδίδουν τις αρνητικές εξελίξεις στην κακή οικονομική συγκυρία, και στην αδυναμία ξένων ομίλων που είχαν ενδιαφερθεί για το έργο να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση.

Αποχαιρετά την ταρίφα…

Τώρα η ΔΕΗ κινδυνεύει να χάσει την πολύ γενναιόδωρη ταρίφα των 39,2 σεντς ανά κιλοβατώρα, την οποία και έχει «κλειδώσει» έως τον Οκτώβριο του 2013 για το συγκεκριμένο έργο. Η ταρίφα αυτή μεταφράζεται σε ετήσιο τζίρο 28 εκ. ευρώ για τη ΔΕΗ από τα πάρκα της Μεγαλόπολης. Πρέπει δηλαδή το αργότερο ως τον Οκτώβριο να έχει κατασκευάσει και συνδέσει τα δύο φωτοβολταικά στο σύστημα, χρονοδιάγραμμα που μετά και το νέο ναυάγιο θεωρείται μάλλον αδύνατο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε κανονικά μέχρι τις… 5 Μάιου να έχουν παραδοθεί τα πάνελ και ο εξοπλισμός για τα πρώτα 25 MW, μέχρι τις 25 Μαΐου για τα υπόλοιπα 25 MW, και μέχρι τις 25 Ιουνίου οι inverters.

Σε περίπτωση που η ΔΕΗ χάσει την προθεσμία, θα πέσει αυτόματα σε πολύ χαμηλότερη ταρίφα (16,4 σεντς), που σημαίνει αισθητά χαμηλότερα έσοδα.

Όλα αυτά φυσικά στην περίπτωση που γίνει κάποτε το έργο, γιατί λαμβάνοντας υπόψη και το ελάχιστο ως και μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον, μάλλον θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες…

Και το 2ο ναυάγιο της Κοζάνης…

Το δεύτερο φωτοβολταικό ναυάγιο της ΔΕΗ είναι χθεσινό και αφορά στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για δύο φωτοβολταικά ισχύος 15 MW έκαστο και προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο είχε προκηρύξει η ΔΕΗ επίσης τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη ΔΕΗ, στο διαγωνισμό αυτό δεν εμφανίσθηκε κανένας απολύτως επενδυτής…
Πηγή: energypress.gr
Από το Blogger.