Header Ads

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξανάρχεται στην Κοζάνη

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξανάρχεται στην Κοζάνη. Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και την Κινηματογραφική Λέσχη Κοζάνης προβάλλει πέντε (5) Ντοκιμαντέρ. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Κοβεντάρειο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Τρίτη 2 Απριλίου 2013

20:30 «Λευκό Μαύρο αγόρι» : 57’
Σκην: Camilla Magid
21:45 «Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα»: 33’
Σκην: Κυριακή Μάλαμα,
22:30 « Celtman» : 15’
Σκην: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

20:30 «Ταξισυνειδησία – Η Άγνωστη Ιστορία του
Ελληνοαμερικάνικου Ριζοσπαστισμού» : 64’
Σκην: Κώστας Βάκκας.
21:45 «Welcome to the Show-Η μουσική Κληρονομιά
του Παύλου Σιδηρόπουλου» : 65’
Σκην: Αλέξης Πόνσε, Κώστας Πλιάκος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η παρουσίαση των Ντοκιμαντέρ
Λευκό μαύρο αγόρι
White Black Boy [sort hvid dreng]


Σκηνοθεσία/Direction: Camilla magid
Σενάριο/screenplay: Rasmus heisterberg
Φωτογραφία/Cinematography: Talib Rasmussen
Μοντάζ/editing: Rasmus Stensgaard madsen
Ήχος/sound: Peter Albrechtsen
Μουσική/music: Jóhann Jóhannsson
Παραγωγός/Producer: Jacob oliver Krarup
Παραγωγή/Production: Fourhands Film Aps, Denmark info@fourhandsfilm.dk www.fourhandsfilm.dk Συμπαραγωγή/Co-pro- duction: Safina Film, The obel Foundation, New Danish Screen (Denmark)
hDCam Έγχρωμο/Color 57




Στην Τανζανία, μάγοι χρησιμοποιούν αίμα και μέλη του σώματος αλμπίνων σε μαγικά φίλτρα που πουλούν έναντι αμύθητων ποσών. Η κυβέρνηση στέλνει σε εσωτερικά σχολεία τα παιδιά που πά- σχουν από αλμπινισμό, μακριά από τις οικογένειές τους, για να τα προστατέψει. Εκεί ζουν λίγο- πολύ εγκαταλειμμένα, σ’ έναν κόσμο χωρίς ενήλικες, όπου μικρά παιδιά φροντίζουν τα ακόμα μι- κρότερα. Ο εννιάχρονος Σίντα είναι το καινούργιο παιδί στην τάξη ενός ιδιωτικού σχολείου στην Τανζανία. Είναι ντροπαλός, δεν έχει αυτοεκτίμηση και δεν μιλάει ούτε μια λέξη αγγλικά, που εί- ναι η επίσημη γλώσσα του ιδρύματος. Παρακολουθώντας τον Σίντα κατά τη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς στο νέο του σπίτι, βλέπουμε μέσα απ’ τα μάτια ενός παιδιού τις συνέπειες τού να εί- σαι κυνηγημένος κι ανεπιθύμητος. Κάθε μέρα πολεμά γι’ αποδοχή και αναγνώριση. Όταν αργό- τερα θα βρει έναν καινούργιο φίλο, η αυτοπεποίθησή του σιγά σιγά θα τονωθεί. Ωστόσο, τις νύ- χτες του θα εξακολουθήσουν να στοιχειώνουν εφιάλτες με άνδρες που προσπαθούν να τον σκοτώσουν με χατζάρες.


Μια κληρονομιά: Με την Ψυχή στο Στόμα
A Heritage: in Deep Agony
Σκηνοθεσία/Direction: Kυριακή Μάλαμα/Kyriaki Malama
Σενάριο/Screenplay: Φανή Τουπαλγίκη/Fani Toupalgiki
Αφήγηση/Narration: Ακύλλας Καραζήσης/Akyllas Karazisis
Φωτογραφία/Cinematography: Γιάννης Παρίσης/Yannis Parisis
Μοντάζ/Editing: Σόνια Μπρέλλου/Sonia Brellou
Ήχος/Sound: Δημήτρης Koύφτας/Dimitris Kouftas
Μουσική/Music: Πέτρος Μάλαμας/Petros malamas
Παραγωγοί/Producers: Φανή Τουπαλγίκη/Fani Toupalgiki,
Θεόδωρος Τσέπος/Theodoros Tsepos
Παραγωγή/Production: EΤ3, Ελλάδα/Greece
DigiBeta Έγχρωμο/Color 33΄



Ο Κυριάκος Ποιμενίδης καταθέτει τη δική του προσωπική αλήθεια για όσα έζησε παιδί στην πατρίδα του: μια συγκλονιστική αφήγηση για τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ένας ώριμος άντρας (o ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης), περικυκλωμένος σήμερα από τις αφηγήσεις του πρόσφυγα, προσπαθεί να μπει στον δικό του χαμένο κόσμο, να τον νιώσει και να τον καταλάβει. «Τρέξε μέσα με το φόβο σου. Κρύψου, μανταλώσου, ακονίζονται λεπίδες. Κεφάλια θα πέσουν, κεφάλια πέσαν· και τώρα;»

Celtman


Σκηνοθεσία/Direction: Τζώρτζης Γρηγοράκης/Tzortzis Grigorakis
Φωτογραφία/Cinematography: Matthias Pilz
Μοντάζ/Editing: Θοδωρής Αρμάος/Thodoris Armaos
Μουσική/Music: Gautier Galard
Παραγωγός/Producer: Τζώρτζης Γρηγοράκης/Tzortzis Grigorakis
hDCam Έγχρωμο/Color 15΄


Ένας άνθρωπος προκαλεί τα όριά του και υπερβαίνει το σώμα και την ψυχή του κατορθώνοντας έναν άθλο, σε ακραίες συνθήκες, μέσα στην εκπληκτική φύση των Σκωτσέζικων Χάιλαντς.



Ταξισυνειδησία – Η Άγνωστη Ιστορία του Ελληνοαμερικάνικου Ριζοσπαστισμού Greek American Radicals – the Untold Story
Σκηνοθεσία/Direction: Kώστας Βάκκας/Costas Vakkas
Σενάριο/Screenplay: Kωστής Kαρπόζηλος/Costis Karpozilos, Kώστας Βάκκας/Costas Vakkas
Μοντάζ/Editing: Νώντας Σκαρπέλης/Nondas Skarpelis
Παραγωγός/Producer: Φρόσω Τσούκα/Froso Tsouka
Παραγωγή/Production: ≪Αποστόλης Μπερδεμπές≫ ΑστικήΜη κερδοσκοπική Eταιρεία/“Apostolis Berdembes” Non-Profit organization, Ελλάδα/Greece
DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο/Color-B&W64΄

Ταξισυνειδησία – η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού Ριζοσπαστισμού είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής: στη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Μακαρθισμό. Η εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα, πάνω στην οποία βασίζεται το ντοκιμαντέρ, τεκμηριώνεται από πλούσιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και τραγούδια. Προσωπικές μαρτυρίες ξαναζωντανεύουν την ατμόσφαιρα της εποχής και συνεντεύξεις με ιστορικούς φωτίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μέσα σ’ ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την Αμερικανική κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μέχρι την εποχή του Μακαρθισμού. Μια συναρπαστική ιστορία που άξιζε να ειπωθεί και να διασωθεί στη συλλογική μας μνήμη.

Welcome to the Show – Η μουσική Kληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου
Welcome to the Show

Σκηνοθεσία-Σενάριο/Direction-Screenplay: Αλέξης Πόνσε/Alexis Ponce, Kώστας Πλιάκος/Costas Pliakos Φωτογραφία/Cinematography: Αλέξης Πόνσε/Alexis Ponce
Μοντάζ/Editing: Δημήτρης κλάγκος/Dimitris Klangos
Ήχος/sound: Δημήτρης Βλάχος/Dimitris Vlachos, Χάρης Τελώνας/Haris Telonas
Παραγωγοί/Producers: Αλέξης Πόνσε/Alexis Ponce, Kώστας Πλιάκος/Costas Pliakos
Παραγωγή/Production: Euroirida, Ελλάδα/Greece
Συμπαραγωγή/Co-production: Wide-Angle, Ελλάδα/Greece
DigiBeta Έγχρωμο/Color 65΄

Πρόκειται για ένα μουσικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και για τη μουσική του κληρονομιά. Ο Σιδηρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, ανήσυχο πνεύμα που πειραματίστηκε όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μουσική και στη σύνθεση, αλλά και στην ηθοποιία, στην ποίηση και στη συγγραφή. Συνεργάτες του, αλλά κυρίως καλλιτέχνες επίγονοί του, μιλούν για το πώς η μουσική του έφτασε στις μέρες μας και εξηγούν πόσο και γιατί επηρέασε τις επόμενες γενιές. Ανέκδοτες φωτογραφίες, ντοκουμέντα από συναυλίες και υλικό από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας εναλλάσσονται με τη μουσική και το λόγο.
Από το Blogger.