Header Ads

Πτολεμαΐδα: Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

«Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, απευθυνόμαστε προς τους μαθητές, γονείς και όλο τον λαό της περιοχής μας επισημαίνοντας τα παρακάτω:

Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας είναι πλέον οι μετανάστες, έχουν έρθει στην χώρα μας με διάφορους τρόπους, είτε ως παλιννοστούντες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, είτε ως πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, άλλοι ως πολιτικοί πρόσφυγες, άλλοι με διακρατικές συμφωνίες, άλλοι νόμιμα άλλοι με προσωρινή άδεια παραμονής και άλλοι λαθραία και παράνομα.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν επέλεξαν οι ίδιοι να ζήσουν στην χώρα μας, αναγκάστηκαν από την ίδια την ζωή και τις καταστάσεις. Επί δύο δεκαετίες η «ανάπτυξη» και ο «πλούτος» της ελληνικής κοινωνίας βασίστηκε στην πάμφθηνη εργασία των μεταναστών εργατών που με τον πλέον εξευτελιστικό και βίαιο τρόπο αποτέλεσε την άλλη όψη της «ντόπιας ευδαιμονίας». Από τα χωράφια και τις οικοδομές μέχρι τις σκάλες των πολυκατοικιών και τις αιχμάλωτες γυναίκες στα νυκτερινά μαγαζιά. Δεν είναι καθόλου μυστικό το γεγονός ότι το γλέντι της κατανάλωσης και το όνειρο του κάθε μικροαστού να γίνει αφεντικό πέρασε πάνω από την υποτίμηση της εργασίας των μεταναστών και από την αδιαφορία για τη φρίκη στη ζωή χιλιάδων απελπισμένων αντρών και γυναικών που η φτώχεια και οι πόλεμοι ανάγκαζαν να είναι τα φτηνά εργατικά χέρια και κορμιά ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε μικρού ή μεγάλου εργοδότη, τις μαφίες και την οικονομία του εγκλήματος μέχρι το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Με αφορμή την οικονομική και κοινωνική καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε, κάποιοι ζητούν ενόχους για να δώσουν άλλοθι στην κάκιστη πολιτική που χρόνια ακολουθεί η πολιτεία για τους μετανάστες. Τους στοχοποιούν χωρίς καμιά διάκριση και δίχως λογική, με βρώμικη προπαγάνδα που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό γίνεται αποδεκτή. Σήμερα χύνονται τόνοι «εθνικό» δηλητήριο, με όρους «πατριωτισμού» πάντοτε, για να πείσουν ότι για τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα των ντόπιων, ευθύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ο ρατσιστικός οχετός και η συνακόλουθη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του μίσους ντοπάρει μεγάλο μέρος της κοινωνίας ειδικά τους νέους ανθρώπους.

Πρόκειται για ζήτημα καθαρά πολιτικό και μόνο πολιτικά μπορεί να προσεγγιστεί και να επιλυθεί.

Να καταγγελθεί η συνθήκη του Δουβλίνου, να δοθούν χαρτιά σε όσους θέλουν να φύγουν, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν εργασιακά και κοινωνικά στους θεσμούς του κράτους, στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην χώρα μας, που τελείωσαν ελληνικά σχολεία να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Δεν είναι λύση να δημιουργήσουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Εκφράζουμε τη συλλογική μας άρνηση ενάντια στη χυδαία ρητορική που παρουσιάζει τους συνανθρώπους μας άλλοτε ως εγκληματίες, άλλοτε ως κακομοίρηδες και απολίτιστους και υπάνθρωπους και άλλοτε ως «εθνική απειλή». Ακυρώνουμε στην πράξη την προσπάθεια διαμόρφωσης ρατσιστικού και ξενοφοβικού κλίματος. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των φυλετικών διακρίσεων και αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη κάθε διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων με βάση το χρώμα το φύλλο την θρησκεία την καταγωγή.

Καμία ζωή δεν είναι λαθραία - όλοι έχουν δικαίωμα στην ζωή»

ΔΣ ΕΛΜΕ Εορδαίας
Από το Blogger.