Header Ads

Μονοπάτια σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην περιοχή μας!

Δύο δίκτυα, συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων, συνεχόμενων μονοπατιών σε άγνωστες μέχρι σήμερα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπάνιων πολιτιστικών μνημείων, ένα εγχείρημα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, πρόκειται να δημιουργηθεί στο Βόιο (περιοχή Τσοτυλίου - Πενταλόφου και περιοχή Σιάτιστας - Βλάστης) στο Νομό Κοζάνης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ".

Το έργο, με τίτλο "Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών", που έχει ως περιοχή δράσης το Βόιο, συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Πίνδο είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου, με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης. Επιδίωξη και ζητούμενο είναι, δηλαδή, η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει, σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, δυναμική οικονομία και να ενταχθεί με ανταγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

Το έργο συνεχίζεται κανονικά και για τέταρτη χρονιά, παρά την οικονομική κρίση, με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και των τοπικών Δήμων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής και διευθυντής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Μπάρτζης, στο πλαίσιο του έργου, με τίτλο '"Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο Νομό Κοζάνης'", με περιοχή δράσης το Βόιο, έχουν ολοκληρωθεί οι 13 μελέτες για την κατασκευή των πρότυπων διαδρομών που θα δημιουργηθούν στα όρη Βόιο και Άσκιο του Νομού Κοζάνης. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία των σχετικών αδειοδοτήσεων και έπειτα 15 μονοπάτια θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί από την ερευνητική ομάδα η βελτίωση της σηματοδότησης των προϋπαρχόντων διαδρομών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ήδη επισκέψιμα. Παράλληλη δράση είναι και η κατασκευή του Γεωπάρκου - Οικοπάρκου Σκαλοχωρίου της Νεάπολης σε περιοχή όπου υπάρχουν διάσπαρτοι κορμοί απολιθωμένου δάσους.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Από το Blogger.