Header Ads

Δ. Μακεδονία – Π. Κουκουλόπουλος: «Φωτοβολταϊκά με δανεικά για λίγους;»

ΦΩΤΟΒ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Ερώτηση με θέμα «Φωτοβολταϊκά με δανεικά για λίγους στη Δυτική Μακεδονία;» κατέθεσε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη.

Η ερώτηση αναφέρεται στον δανεισμό ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Κοινοπραξία της ΔΕΗ και της γερμανικής RWE, που έχει αναλάβει την υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων στο Αμύνταιο. Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογραμμίζει διαδοχικά δημοσιεύματα του Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, τα οποία κάνουν λόγο, αθροιστικά, για χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας με 188 εκατομμύρια ευρώ, και παράλληλα για δανεισμό της από τράπεζες με 113 εκατομμύρια, ενώ τα ίδια κεφάλαια της Κοινοπραξίας είναι μόνο 75 εκατομμύρια. Ο βουλευτής Κοζάνης, υπενθυμίζει ότι «στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνεται και η παροχή χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων». Επισημαίνει, επίσης, πως «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνδυαστικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ, αποτελούν μείζονα ευκαιρία για να διασφαλίσουμε -με συγκεκριμένη κεντρική στόχευση και εθνικές προτεραιότητες, όπως η ενεργειακή δημοκρατία προς όφελος των πολλών- μια καλύτερη επόμενη ημέρα για την πατρίδα μας, συνεπώς απαιτείται πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία, με συγκεκριμένες αντικειμενικές διαδικασίες και κριτήρια κατά την αξιοποίησή τους.

Ζητά από την Κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια εάν έχει δοθεί ένα ή περισσότερα δάνεια προς τη συγκεκριμένη Κοινοπραξία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή στο πλαίσιο οιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν ναι, ποιοι είναι οι όροι χορήγησης των δανείων, ιδίως το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής, καθώς και ποια διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, με ποια αντικειμενικά κριτήρια, εφαρμόστηκε. Παράλληλα  καλεί τους Υπουργούς να προσκομίσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο «όλα τα σχετικά έγγραφα των διαδικασιών αιτήσεων, αξιολογήσεων, εγκριτικών αποφάσεων και χορήγησης των ανωτέρω δανείων».

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.