Header Ads

Κοζάνη: Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση του νόμου μετεγκατάστασης της Ακρινής

akrinikkozz

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 3937 του 2011, που προβλέπει την μετεγκατάσταση της Ακρινής, μέσω μιας διάταξης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε ο Σύλλογος Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής για την καθυστέρηση μετεγκατάστασης, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, ότι έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες λόγω της «απολιγνιτοποίησης», που δικαιολογούν την μη υλοποίηση της υποχρέωσής του για ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης του οικισμού της Ακρινής και εντέλει να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος του 2011.

Παράλληλα με δημοψήφισμά τους οι κάτοικοι της Ακρινής απέρριψαν με ποσοστό 73% το εναλλακτικό σχέδιο που προτάθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, και τάχθηκαν υπέρ της μετεγκατάστασης.

-Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν χάνει χρόνο και σπεύδει να καταργήσει την μετεγκατάσταση της Ακρινής, εν κρυπτώ, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αναλγησίας».

Αφού ταλαιπώρησαν και δίχασαν για μήνες την τοπική κοινωνία, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, και αφού με δημοκρατικές διαδικασίες δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την συναίνεση των κατοίκων στα σχέδια τους, βλέποντας τον πολιτικό τους χρόνο να τελειώνει, αγνοούν την απόφαση του ΣτΕ και επιχειρούν χωρίς καμία διαβούλευση να νομοθετήσουν για το οριστικό κλείσιμο του θέματος της μετεγκατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω των τομεαρχών του αλλά και ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕ Κοζάνης, δηλώνει ότι η λαϊκή ετυμηγορία των κατοίκων της Ακρινής όπως και

η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτικές για την πολιτεία και έτσι θα αντιμετωπιστούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

-Η Τομεακή Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ για την εξέλιξη με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, αναφέρει ότι «οι νόμοι φτιάχνονται, υλοποιούνται, και τελικά αποσύρονται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Ζητάει να μην ψηφιστεί ο νόμος που καταργεί την μετεγκατάσταση της Ακρινής. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Και να μην κλείσουν ΑΗΣ και ορυχεία και να αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά.

-Η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις», υποστηρίζει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει με μία γραμμή το σχετικό άρθρο του νόμου για την μετεγκατάσταση της Ακρινής είναι κατακριτέα και αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό των κατοίκων της Ακρινής αλλά και του Δήμου Κοζάνης συνολικότερα. Υποδηλώνει μια βαθιά έλλειψη σεβασμού απέναντι, στη νομοθετική διαδικασία, στις δικαστικές αποφάσεις και στην τοπική κοινωνία. Οι ευθύνες απέναντι στη μη εφαρμογή του Νόμου για την μετεγκατάσταση, αναφέρει η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις», είναι διαχρονικές και αγγίζουν το σύνολο των κομμάτων που κυβέρνησαν από το 2011 μέχρι σήμερα, όμως η επιλογή την Κυβέρνησης αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της έννοιας του Κράτους Δικαίου και αδιαφορία για την «προστασία της υγείας και ζωής των κατοίκων αλλά και στη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας τους» όπως αναφέρει στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για το θέμα είχαν προηγηθεί: 

-Επιστολή του  Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής προς τους πέντε βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, τους οποίους καλούσε να καταθέσουν τις κομματικές  τους ταυτότητες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αύτη της Κυβέρνησης, αυταρχική, πλήρως αναιτιολόγητη και αντισυνταγματική.

-Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης που χαρακτήριζε αμφιβόλου νομιμότητας την απόφαση κατάργησης του νόμου μετεγκατάστασης της Ακρινής, δηλώνοντας ότι άμεσα θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εκτεθούν οι νομικοί προβληματισμοί και θέσεις του.

-Ανακοίνωση τηςΝομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην οποία τόνιζε ότι  η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει με απαξία τη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη προς την τοπική κοινωνία.

-Και ανακοίνωση της  Περιφερειακής Σύμβουλου, Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ», η οποία αναφέρει ότι στην Ακρινή δοκιμάζεται σήμερα η ηθική της επίσημης Πολιτείας απέναντι στους Πολίτες της, κάνοντας λόγο για περιφρόνηση και καταπάτηση της υποχρέωσης συμμόρφωσης της Εκτελεστικής εξουσίας στις αποφάσεις της Δικαστικής.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.