Header Ads

Κοζάνη: Υπέρ της ολοκλήρωσης των υποδομών της Νέας Ποντοκώμης το Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην υιοθέτηση του ψηφίσματος και των προτάσεων των κατοίκων και της Τοπικής Κοινότητας της Ποντοκώμης για την ολοκλήρωση των υποδομών στο νέο χώρο στην περιοχή της ΖΕΠ Κοζάνης, που γίνεται λόγω της μετεγκατάστασης του οικισμού από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, προχώρησε το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (16/12/2022).

«Αγκάθι» στη μετεγκατάσταση αυτή, που είχε αποφασιστεί το 2007 αποτελούν οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ που περνούν μέσα από το χώρο του νέου οικισμού και για τις οποίες η ΔΕΗ είχε δεσμευτεί το 2014 ότι θα υπογειοποιηθούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε από τον ΔΕΔΔΗΕ, που έχει πλέον τη διαχείριση του δικτύου, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει η μετεγκατάσταση, παρά το γεγονός ότι έχουν κληρωθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους 662 οικόπεδα.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ ζητά και την απομάκρυνση μέχρι τέλος του έτους των κατοίκων από τον παλαιό οικισμό, όπως ορίζεται από τον σχετικό Νόμο, για το οποίο αντιτίθενται όχι μόνο οι κάτοικοι, η τοπική Κοινότητα και ο Δήμος Κοζάνης, όπου ανήκει η Ποντοκώμη, αλλά και το περιφερειακό συμβούλιο με την χθεσινή του απόφαση.

«Θα πιέσουμε τη ΔΕΗ για την ολοκλήρωση των υποδομών και δε θα χαριστούμε σε κανένα» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι θα καταμεριστούν οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν σε όσους δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν το έργο.

Μάλιστα το περιφερειακό συμβούλιο υιοθέτησε τη πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θόδωρου Καρυπίδη να γίνει η υπογειοποίηση των καλωδίων της υπερυψηλής τάσης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με χρήματα από τον Τοπικό Πόρο μετά την απροθυμία τόσο του ίδιου όσο και της ΔΕΗ και τα χρήματα να τους καταμεριστούν.

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι «το ζήτημα δεν έχει λυθεί διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση», ενώ ο επίσης επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Αντώνης Τσάκωνας εξέφρασε ερωτηματικά «για το ποιος εγγυάται την κατασκευή των έργων με τον τοπικό πόρο». Στο πλευρό των κατοίκων και της τοπικής Κοινότητας τάχθηκαν και οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Σαββουλίδης και Στέφανος Πράσσος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ποντοκώμης, Γιώργος Πηλιανίδης υποστήριξε ότι “για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι κάτοικοι και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αλλού”, ενώ ο Δημήτρης Μαυροματίδης, εκπρόσωπος των κατοίκων ζήτησε την επίσπευση των έργων ώστε να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.