Header Ads

Ήπειρος – ΚΚΕ: Ανάδειξη της “νοσοκομειούπολης” του Γράμμου (video)

Tο Νοσοκομείο του Δημοκρατικού στρατού Ελλάδας στον Γράμμο, που θα ενταχθεί στο δίκτυο μουσείων και μνημείων στο Γράμμο – Βίτσι, παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του 48ου Φεστιβαλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στο πάρκο Τρίτση, στην Αθήνα.

Το ΚΚΕ έχει αναλάβει την ανάδειξη και αναστήλωση της αντάρτικης νοσοκομειούπολης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα του Γράμμου σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και χτίστηκε το διάστημα Απρίλη – Μάη του 1948. Για την κατασκευή και λειτουργία του πρωτοστάτησαν οι γιατροί Πέτρος Κόκκαλης, Νώντας Σακελλαρίου, Γιώργος Τζαμαλούκας, Στέφανος Χουζούρης κ.ά.

Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού έχει συγκροτηθεί ομάδα από μηχανικούς, οικοδόμους, τεχνίτες και δεκάδες εθελοντές, η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό του χώρου, τη διαμόρφωση και την ανάδειξή του, ώστε να γίνει επισκέψιμος. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 κτίσματα.  Αυτές οι πλευρές αποτυπώνονται στο ολιγόλεπτο βίντεο που προβλήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ πριν από την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Το νοσοκομείο είχε στόχο να περιθάλψει 1.200 τραυματίες και αρρώστους και χτίστηκε χάρη στην εθελοντική δουλειά των κατοίκων των γύρω χωριών. Μια ολόκληρη πολιτεία με τους θαλάμους, τους κλιβάνους, τα καταφύγια, τις καλύβες που φιλοξενούσαν τις υπηρεσίες και τα μαγειρεία που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, για να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο νερό αλλά και οι καπνοί να μην προδώσουν τη θέση του νοσοκομείου. Ακόμα είχε κατασκευαστεί και ξύλινο αμφιθέατρο, που φιλοξενούσε συχνά παραστάσεις για την ψυχαγωγία των ασθενών. Το σπουδαιότερο, όμως, οίκημα της νοσοκομειούπολης ήταν το χειρουργείο, με πέντε χειρουργικά κρεβάτια, που επέτρεπε σε τρεις γιατρούς να πραγματοποιούν παράλληλα χειρουργικές επεμβάσεις, το οποίο λειτουργούσε και βράδυ με ηλεκτρικό φως και είχε σκέπασμα από 8 – 10 κορμούς δέντρων.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.