Header Ads

Δ. Μακεδονία: Εορτασμός ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, με σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Φέτος ο εορτασμός της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Στην πόλη της Κοζάνης, την  Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στις 10:30 θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου. Στις 11:00 θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Πλατεία Μικράς Ασίας στην Κοζάνη και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Ιωάννη Ζούκα,

Στρατηγό εν αποστρατεία με θέμα: «Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Στη Φλώρινα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στις 10:30,  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου

Παντελεήμονος θα τελεστή Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Στις 11:15: θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο της Πλατείας  Ιωαννίδη. Ομιλήτρια για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θα είναι η Αναστασία Κωφίδου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας. Στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Φλώρινας, ημερίδα για την καταστροφή της Κιουτάχειας και τους πρόσφυγες στη Φλώρινα. Στην Καστοριά το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 θα γίνει η υποδοχή της Τίμιας Κάρας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, όπου θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 07:00 θα τελεστή στον Ι.Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου και αμέσως μετά Ιερό Μνημόσυνο για όλα τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στις 11:30 θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέησης στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, όπου στη συνέχει θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασσιατών Άργους Ορεστικού «Η Κύζικος», Κλειώ Μουτιάδου.

Στα Γρεβενά την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ  και στις 11.15, στο Μνημείο του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού στην κεντρική πλατεία θα ψαλεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.