Header Ads

Εορδαία: «Ναι» στο φυσικό αέριο είπαν οι κάτοικοι του Περδίκκα

Υπέρ της σύνδεσης με τον αγωγό φυσικού αερίου, που διέρχεται μέσα από τον οικισμό και βρίσκεται σε φάση κατασκευής, τάχθηκαν στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής λαϊκής συνέλευσης οι κάτοικοι του Περδίκκα, έργο που εκτελεί ήδη η ΔΕΔΑ, η οποία και θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της σύνδεσης, όταν οι αιτήσεις που θα συγκεντρωθούν αντιστοιχούν στο 60% των κατοίκων.

Στη διάρκεια της συζήτησης των δυόμισι περίπου ωρών, οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων, έθεσαν σειρά ζητημάτων, όπως, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, την πηγή χρηματοδότησης, την ασφάλεια, τα ανταποδοτικά, το κόστος των μελετών που θα εκπονηθούν, την τιμή, την ανάγκη να επιδιορθωθούν όλες οι ζημιές που προηγήθηκαν, ενώ, ζήτησαν και άλλα στοιχεία ως προς το ενδεχόμενο σύνδεσης με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης.

Απαντώντας ο Συντονιστής – Διευθυντής της ΔΕΔΑ, Αυγουστίνος Σγουράκης, αναφέρθηκε στις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με τον ΤΑΠ και προβλέπονται δύο έξοδοι του αγωγού στη Δ. Μακεδονία, στην Ποριά Καστοριάς και στον Περδίκκα, η δεύτερη με κατεύθυνση την Φλώρινα, τονίζοντας με έμφαση πως «η Εταιρεία είχε σχεδιάσει και τη σύνδεση με το χωριό σας ώστε στο μέλλον να τροφοδοτήσει με φ/α τον οικισμό, εφόσον το θελήσετε».

Ορισμένοι εκ των ομιλητών, αναφερόμενοι στα τεκταινόμενα στον τομέα της ενέργειας, επισήμαναν, πως το τοπίο είναι ρευστό και τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά. Ως προς την χρηματοδότηση, θα διερευνηθεί η άντληση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2021- 2027, με πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί το έργο και από το τρέχον ΕΣΠΑ παρά το γεγονός ότι έχει κλείσει, ενώ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, υποσχέθηκε συνδρομή στο το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων «προσδιορίζοντας τη συμμετοχή μας μετά από τη Μελέτη και το κόστος», επιχειρώντας παράλληλα εκτενή αναφορά, στο πράσινο υδρογόνο και στα οφέλη του.

Τέλος ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, που μαζί με τον πρόεδρο του Περδίκκα, Φώτη Κεμερλή, διοργάνωσαν την εκδήλωση, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι είναι υπέρ του φυσικού αερίου, οι συνδέσεις θα φθάσουν μέχρι την εξώπορτα των κατοικιών τους και απομένει η αναζήτηση χρηματοδότησης, για τη σύνδεση από την εξώπορτα μέχρι το εσωτερικό της κατοικίας, μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.