Header Ads

Οικονόμου: Συγκρατημένη αισιοδοξία εξαιτίας της μείωσης των κρουσμάτων

Τα στοιχεία δείχνουν μία απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, κάτι που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για ύφεση της πανδημίας. Αυτό σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, τονίζοντας παράλληλα ότι παρατηρείται μετακίνηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες και ότι η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, κυρίως εξαιτίας της ταυτόχρονης παρουσίας στην κοινότητα της μετάλλαξης Όμικρον και της μετάλλαξης Δέλτα.

«Επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από τα στοιχεία προκύπτει η ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρώτ’ απ’ όλα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα  σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους είχαμε 6.500», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε ότι «αν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση στην κοινότητα».

Οι εξαιρέσεις του εμβολιασμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιβολή των προστίμων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, καθώς η σχετική προθεσμία έληξε χθες Κυριακή (16/1) και διευκρίνισε τις περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται εξαίρεση. Ειδικότερα:

-Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους πολίτες  που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.

Πάντως ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ένα «παράθυρο» χαλάρωσης των μέτρων τις επόμενες μέρες. «Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα αποφασίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μέτρο που συζητείται να αρθεί είναι αυτό της απαγόρευσης της μουσικής στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ πιθανότατα θα αυξηθεί και το όριο των φιλάθλων που θα μπορούν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα.

«Οι απειλές του Π. Πολάκη κατά της Δικαιοσύνης προσβάλλουν το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή το επεισόδιο του Παύλου Πολάκη με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου τήρησης των υγειονομικών μέτρων σε ταβέρνα στο Μοσχάτο, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δημιουργείται μείζον ζήτημα Δημοκρατίας από τις απειλές του  κ.  Παύλου Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης και από την κάλυψη -από την ταύτιση θα έλεγα μαζί του- που του παρέχει ο κ. Τσίπρας. Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού συνεργάτη του σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία της χώρας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

Για τα ελληνοτουρκικά και μετά τις δηλώσεις του κ. Ροζάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.